Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Mentális kompetenciateszt elvégzését követelik Joe Bidentől a republikánusok

Az alapot ehhez Robert Hur különleges ügyész 300 oldalas jelentése szolgáltatta.

Fotó: EPA/JULIA NIKHINSON / POOL
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

A Joe Biden elnök általi titkosított anyagok kezeléséről szóló jelentés heves vitát váltott ki a mentális alkalmasságáról, a helyzet pedig odáig fajult, hogy egyes republikánusok a leváltását követelik. A csütörtökön közzétett jelentés megállapította, hogy Biden szándékosan tartott meg és hozott nyilvánosságra titkos anyagokat, ám korára és memóriazavaraira hivatkozva nem javasoltak ellene büntetőjogi vádemelést.

A Robert Hur különleges ügyész által írt jelentés „idős, rossz memóriával rendelkező személynek” írta le Bident, aki gyakran elfelejtette életének fontos részleteit, például azt, hogy mikor volt alelnök vagy mikor halt meg a fia. A jelentés azt is megjegyezte, hogy Biden, minden idők legidősebb amerikai elnöke több baklövést is elkövetett a nyilvánosság előtt, például összekeverte Mexikó és Egyiptom elnökét. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

A jelentés kapcsán nemtetszését fejezte ki Nikki Haley republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki azt követelte, hogy Biden azonnal vesse alá magát egy mentális alkalmassági vizsgálatnak, az eredményeket pedig ossza meg a nyilvánossággal. Haley, aki korábban ENSZ-nagykövet és Dél-Karolina kormányzója is volt, csütörtök este X-en a következőket írta:

„Joe Biden nem emlékszik életének olyan meghatározó eseményeire, mint hogy mikor volt alelnök, vagy hogy mikor halt meg a fia. Ez szomorú, de még szomorúbb lenne, ha egy olyan személy ülne a Fehér Házban, aki mentálisan nem áll készen a világ legfontosabb munkakörének a betöltésére”

Egy másik republikánus, Claudia Tenney New York-i képviselő a jelentés áttekintése után levelet küldött Merrick Garland igazságügyi miniszternek, amelyben arra kérte, hogy az alkotmány 25. kiegészítésére hivatkozva távolítsák el posztjáról az elnököt.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.