Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
372,31 Ft
Euró
397,66 Ft
Font
470,67 Ft
Bitcoin
64,498 $

Elképesztő áttörés: így jósolja meg a mellrák kialakulását egy új módszer

Évekkel azelőtt megjósolja egy új vérvizsgálat, hogy a mellrák kiújul-e, mielőtt az egyéb vizsgálatokon kiderülne.

...svg content...Fotó: Pixabay
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy „ultraérzékeny” teszt a mellrákos daganat DNS-ének nyomait képes még a teljes kiújulás előtt kiszűrni. A beszámoló szerint a teszt tökéletes pontossággal jelzi előre, mely betegeknél újul ki a rák, ami azért fontos, mert így a kezelés már azelőtt megkezdődhet, mielőtt a rák gyógyíthatatlanná válna. A folyadékbiopszia, amely nem invazív alternatívája a szöveti alapú biopsziáknak és amely a keringő tumorsejtek vagy a keringő tumor-DNS véráramból történő vizsgálatát jelenti, a teljes genom szekvenálását használja a beteg DNS-ében található genetikai hibák keresésére, amelyek a rák jelei lehetnek.

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) kutatócsoportja 78, a korai emlőrák különböző típusaiban szenvedő páciensein végezte el a vizsgálatot – írja az Index az Independentre hivatkozva. A teszt 1800 olyan mutációt keres a vérben, amelyeket a rákos sejtek bocsátanak ki, az ún. keringő tumor-DNS-t (ctDNS). Kiemelik: a teszt 11 nőnél találta meg ezt a ctDNS-t, náluk visszatért a rák, ám a többieknél nem újult ki a betegség. A vérmintákat a diagnózis felállításakor, majd a műtét és a kemoterápia után is megvizsgálták – teszik hozzá. Ezeket a vizsgálatokat a következő egy évben háromhavonta, majd a következő öt évben hathavonta megismételték. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

A vérvizsgálat átlagosan 15 hónappal azelőtt mutatta ki a rákot, hogy a tünetek láthatóvá váltak volna a mammográfia, a CT vagy egyéb diagnosztikai eszközök felvételein, ami valóban elképesztő. Isaac Garcia-Murillas, a ICR vezető kutatója elmondta, hogy az emlőrákos sejtek a műtét és más kezelések után is a szervezetben maradhatnak, de ezekből a sejtekből olyan kevés lehet, hogy a kontrollvizsgálatokon nem mutathatóak ki. Mint fogalmazott, az ultraérzékeny vérvizsgálatok jobb lehetőséget kínálhatnak azon betegek hosszú távú nyomon követésére, akiknél a rák visszatérésének kockázata magas.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy a választások is növelik a szívroham kockázatát, ismert rizikófaktor áll a háttérben: a génjeinkben van a válasz, mint ahogy azt is tudják a kutatók, mi okozza a jelenséget. De azt is megírtuk, hogy MI-áttörés javíthatja az epilepszia időben történő felismerését, ugyanis a tudósok sikeresen kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia rendszert, amely képes az agyi kölcsönhatások elemzésével felismerni az epilepsziát. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy képmanipuláció miatt visszavonnak egy úttörő Alzheimer-tanulmányt, holott fontos megállapítás volt benne.

Orbán Viktor szerint egyre inkább a migránsok országa lesz Németország

A magyar miniszterelnök erősen tart attól, hogy Németország nem az ott született németek kezébe kerül, hanem az a migránsoké lesz.

Videón, ahogyan Mbappé felveszi a törött orrára a maszkot

Mbappé láthatóan jó hangulatban, semmi akadálya nem lehet annak, hogy a súlyos sérülése ellenére visszatérjen a pályára az Európa-bajnokságon.