Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,82 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,49 Ft
Bitcoin
66,557 $

MI-áttörés javíthatja az epilepszia időben történő felismerését

Tudósok sikeresen kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia rendszert, amely képes az agyi kölcsönhatások elemzésével felismerni az epilepsziát.

...svg content...Fotó: Unsplash/Markus Spiske
Orvostudomány

Kiss László

Szerkesztő

Az innovatív rendszer figyelemre méltó, 12%-os javulást mutatott a létező legkorszerűbb modellekhez képest. Az eredmény a terület szakértőinek elismerését is kiváltotta, köztük Paul Thompsonét, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) neurológusát és neurológiaprofesszorát, aki az áttörést a klinikai idegtudományok üdvözlendő kiegészítőjeként méltatta, noha ő maga közvetlenül nem vett részt a tanulmányban.

A kutatók a remek eredmények ellenére is hangsúlyozzák, hogy a mesterséges intelligencia-rendszer nem az orvosi szakemberek helyettesítésére, hanem inkább arra hivatott, hogy kiegészítse szakértelmüket a kihívást jelentő diagnosztikai esetekben. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

„A cél nem az orvosok helyettesítése, hanem tudásuk kiegészítése a nehezen felderíthető esetekben” – jelentette ki a projektben részt vevő egyik kutató, hiszen az orvosok szaktudása valószínűleg mellőzhetetlen marad, minden területne.

A csapat elképzelései szerint a technológiát olyan viselhető szenzorokba integrálják, amelyek képesek adatokat továbbítani az okostelefonokra. Ez a fajta megközelítés potenciálisan lehetővé tenné, hogy a rendszer figyelmeztesse a felhasználókat az agyhullámaik szokatlan mintázataira, ami esetleg további orvosi segítség szükségességét jelezné.

Bár a kutatók továbbra is óvatosak a rendszer képességeinek túlértékelésével kapcsolatban, az MI-rendszer kifejlesztése ígéretes utakat nyit az epilepszia diagnózisának és kezelésének javítására, amely állapot felismerése és kezelése eddig is nagy kihívást jelentett.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.