Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,77 Ft
Euró
397,54 Ft
Font
470,44 Ft
Bitcoin
63,876 $

A választások is növelik a szívroham kockázatát, ismert rizikófaktor áll a háttérben

A génjeinkben van a válasz, mint ahogy azt is tudják a kutatók, mi okozza a jelenséget.

...svg content...Fotó: unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az orvosilag nem túl pontos „ünnepi szívszindróma” kifejezés régóta ismert tünetegyüttes, amely meglehetősen ijesztő szimptómákkal, így nehézlégzéssel, szédüléssel, valamint mellkasi fájdalommal is járhat, és nem csupán az időseket érintheti.

Ráadásul nem is csak ünnepekkor, hanem nagyobb sportesemények, sőt, még választások idején is jelentkezhet, a háttérben pedig a kutatók szerint egyértelműen a stressz áll. Egy nemrég közzétett tanulmány a jelenség mögött genetikai hátteret sejt. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

„Úgy véljük, hogy a stresszre genetikailag hajlamos embereknél jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ilyen események után szívrohamot kapnak” –  vélekedett Dr. Shady Abohashem, a kutatás vezetője.

Ennek során mintegy 18 500 ember adatait elemezték, a genetikai vizsgálat során pedig az egyik kockázati tényezőt jelző mérőszám – a neuroticizmus poligéné – jelentősen magasabb volt. Akiknél ezt kimutatták, azoknál 34 százalékkal nagyobb volt a valószínűség a tünetekre.

Emellett a szorongásra és a depresszióra is hajlamosabbak voltak, a további rizikófaktorok, mint az elhízás, a dohányzás, vagy a cukorbetegség még tovább növelte a kockázatokat. A kutatók célja most az, hogy a gén detektálásával célzottabb kezelési módszereket dolgozzanak ki – írja az IFL Science.

12 évesek megpofozták, a földre térdeltették, majd ellopták egy kisfiú focilabdáját Kispesten

A gyermek azt hitte, játszani szeretnének vele, ám kiderült, bántalmazás céljával közelítették meg a focipályán.