Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Megvan az első állam, amely betiltotta az abortusztablettákat az USA-ban

Fotó: A legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tiltakoznak New Yorkban 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. A döntés értelmében az abortuszjog normáit ezentúl a tagállamok határozzák meg. Az ítélet után nyolc tagállamban azonnal életbe lépett az abortusztilalom. MTI/EPA/Justin Lane
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Wyoming kormányzója, Mark Gordon jóváhagyta a törvényt, amely korlátozza az abortuszt az államban, kivéve a nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya életének veszélyeztetése esetén igényelt eljárást.

Mark Gordon wyomingi kormányzó zöld utat adott egy olyan törvénynek, amely betiltja az abortusztabletták használatát, így ez az állam lett az első az USA-ban, amely szinte lehetetlenné teszi az ezen gyógyszerekhez való hozzájutást.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A republikánus politikus döntése épp akkor született, amikor az Egyesült Államok arra vár, hogy egy texasi bíró döntést hozzon egy olyan ügyben, amely a mifepriszton abortusztablettához való országos hozzáférést fogja eldönteni.

Korábban az abortuszt ellenző orvosok szövetsége indított pert azért, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA) arra kényszerítse, hogy vonja vissza a gyógyszer engedélyét az országban. A mifepriszton, amelyet a szabályozó hatóság 2000-ben hagyott jóvá, az elmúlt hetekben az amerikai abortuszvita középpontjába került.

A Walgreens gyógyszertárlánc március elején úgy döntött, hogy nem forgalmaz abortusztablettákat a republikánusok által irányított államokban, vagy ahol a republikánus tisztségviselők perrel fenyegetőztek. A vállalat döntése azt követően született, hogy az FDA olyan rendeletet adott ki, amely lehetővé tenné az abortuszgyógyszerek árusítását az intézményeiben.

A mifeprisztont általában a Mizoprosztollal együtt alkalmazzák a terhesség megszakítására a terhesség harmadik hónapjának vége előtt. A Guttmacher Intézet adatai szerint az elmúlt két évben az Egyesült Államokban az ilyen típusú gyógyszerrel végzett abortuszok tették ki a terhességmegszakítások 54%-át.

Az abortusztabletták korlátozását tiltó döntés az egyik legnagyobb jogi vita az USA-ban azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság tavaly megsemmisítette a Roe kontra Wade ítéletet.