Megvan a nyugdíjemelés üteme, ennyi lehet az átlagnyugdíj jövőre

Fotó: MTI/Mohai Balázs
not image

Nagy Noel

2021.május.6 - 08:58

Varga Mihály pénzügyminiszter által beterjesztett 2022-es költségvetés tervezetéből kiderült, milyen forrásokat különítenek el a nyugdíjasok számára és milyen intézkedések várhatóak javukra.

A jövő évi költségvetési terv alapvetően 3 százalékos fogyasztói árindexet jósol 2022-re, amelynek megfelelő mértékben, 3 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak januártól. Ráadásul az idei évben, a magasabb inflációra tekintettel, akár két alkalommal is jöhet nyugdíjkorrekció.

Mint arról korábban is beszámoltunk, az eredetileg kitűzött 3 százalékos infláció helyett 3.6 százalékos lehet a valós infláció, melyet egy júliusi korrekcióval orvosolhatnak a nyugdíjak terén, 0.6 százalékos mértékben.

Amennyiben tovább folytatódik az inflációs tendencia, és még ennél is magasabb lesz az év végén, akkor sor kerülhet ismét a szokásos novemberi nyugdíjkorrekcióra, erre vonatkozóan majd csak később lesznek pontosabb adatok.

A 24.hu kalkulációi szerint, ha a mostani 148 ezer forintos átlagnyugdíjból indulunk ki, ezzel a legalább egyszer 0.6 százalékos, valamint jövő januári 3 százalékos emeléssel 2022-től kezdve akár 153 ezer forint felett is lehet az átlagnyugdíj, novemberi második korrekció esetén még több.

Kiderült az is, hogy folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a jövő évben kétheti plusz ellátást kapnak a magyarországi idősek, melyre a kormány 160.3 milliárd forintot különít el. Ez átlagosan 74 ezer forint pluszt jelenthet a nyugdíjasok számára, novemberi korrekció esetén még többet.

Varga Mihály ráadásul szinte egészen biztosan benne, hogy jövőre lesz úgynevezett nyugdíjprémium is, amelyre 68.5 milliárd forintot különítettek el. Ez abban az esetben jár az időseknek, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3.5 százalékot.

2021-re vonatkozóan a kormány legalább 4.3 százalékos gazdasági növekedéssel tervez, mely elmaradhat a korábban saccolt 4.8 százaléktól. 2022-re már optimistább a minisztérium jóslata, a választás évében 5.2 százalékos növekedésre lehet számítani.

A hírportál megjegyzi, a szociális hozzájárulási adó eloszlása terén az idei évhez képest nem lesz változás, ugyanis 71.63 százaléka fog menni a nyugdíjbiztosítási alapba, míg 28.37 százalék fog menni az egészségbiztosítási alapba.