Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Mégsem ma indul útjára az Artemis I, a rakéta egyik hajtóművével van probléma

Fotó: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 29. - 16:27

A csapat nem tudta megoldani a rakéta négy hajtóművének egyikével kapcsolatos problémát, ezért a mai napon már biztosan nem lesz indítás.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a mai napon indították volna Hold körüli útjára az Artemis I-et, ám problémák merültek fel a az egyik hajtóműben, így a következő időpontot szeptember 2-re tűzték ki a szakemberek.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

A NASA legfrissebb jelentésében megosztotta, hogy a kilövés irányítóinak értékelése szerint sikertelen volt a felszállás előtt szükséges légtelenítési teszt, s kifutottak a kétórás kilövési időablakból, ennek okán pedig kénytelenek voltak leállítani az indulás előtti műveleteket.

A csapatnak tehát még meg kell oldania a hajtóműproblémát, ám a rakétát addig a jelenlegi konfigurációban tartják, hogy adatokat gyűjtenek, valamint felmérjék azt, hogy pontosan milyen javításokra lesz szükség az induláshoz.

A NASA közlése szerint mind a Space Launch System rakéta, mind pedig az Orion űrhajó stabilan áll a floridai Kennedy Űrközpont 39B indítóállásán. Első körben egy kisebb szivárgást észleltek a hajtómű belsejében, ám akkor még nem tudták pontosan, hogy ez milyen hatással lesz a visszaszámlálásra.

Végül kiderült, hogy a 3-as hajtóműben felmerült műszaki probléma komoly kockázatot hordoz magában, végül pedig Bill Nelson, a NASA adminisztrátora bejelentette, hogy a mai napon már biztosan nem történik meg az indítás, hangsúlyozva, hogy bár az Artemis I célja a tesztrepülés, addig biztosan nem fogják útjára indítani, “míg nincs minden rendben”.

A NASA megközelítőleg négy óra múlva fog további tájékoztatást adni a helyzetről, ám annyi biztos, hogy az újonnan kijelölt, szeptember 2-i időpont előtt nem történik meg az indítás.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.