Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Végre eljött a nap, az Artemis I misszió elindul Hold körüli útjára

Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 29. - 13:57

A világ már évek óta várta ezt a pillanatot, most pedig végre megtörténik.

Elérkezett az indulás napja, amikor a személyzet nélküli Artemis I misszió megkezdi Hold körüli útját. Ha élőben szeretnéd látni az indulást, a NASA hivatalos oldalán nyomon követheted az utolsó simításokat, majd tanúja lehetsz a történelmi kilövésnek is.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Érdekesség, hogy olyan hírességek is fellépnek az esemény alkalmából, mint Jack Black, Chris Evans és Keke Palmer, de a programfüzetben szerepel a Philadelphia Orchestra és Yo-Yo Ma csellóművész előadásában az “America the Beautiful” című dal.

Leírhatatlan és egyben szemet gyönyörködtető látvány, ahogyan a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában a kora reggeli sötétségben felragyog a közel 100 méter magas űrjármű. A rakéta a történelmi 39B indítóállomáson várja a startot, ahonnan korábban az Apollo 10 küldetés is indult.

A helyi meteorológiai szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint az időjárási feltételek megközelítőleg 80 százalékban kedvezőek az induláshoz, ám a vizeken tomboló viharok egy órán keresztül akadályozták a szakembereket abban, hogy éjfélkor megkezdjék az üzemanyagtöltést.

Végül hajnali 1 óra 13 perckor sikerült megkezdeni a tankolási folyamatot, ám gyorsan kiderült, hogy történt egy kisebb szivárgás, arról azonban még mindig nincs hír, hogy ez milyen mértékben befolyásolja majd az indítást.

A mérnökök jelenleg is azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi okozta az Orion űrhajó és a földi rendszerek közötti kommunikáció 11 perces késését, a problémát pedig sürgősen meg kell oldani, ugyanis hatással lehet a visszaszámlálás kezdetére, magyarul arra az időre, amikor már csak 10 perc van vissza az indulásig.

Az Orion tervezett Hold körüli útja 42 napig tart majd, missziója során pedig megkerüli a Holdat, ezt követően pedig visszatér a Földre. A számítások szerint az Orion mintegy 2,1 millió kilométert tesz meg űrtúrája során, s a tervek szerint október 10-én fog becsapódni a Csendes-óceánba San Diego partjainál.

Noha az utaslistán emberek nem szerepelnek, a fedélzeten három próbababa és egy plüss Snoopy-figura fogja megcsodálni a Holdat. Elsőre furcsának, netán nevetségesnek tűnhet a döntés, ám mindegyik figurának szerepe van a misszióban: Snoopy a súlytalanság egyfajta jelzőjeként fog szolgálni, magyarul, amint kikerülnek az űrbe, a plüssfigura lebegni kezd majd a kapszulában.

A próbababák, vagyis Helga, Zohar és Moonkin Campos parancsnok pedig a mélyűri sugárzást fogják mérni, melyet a jövő emberi legénységei fognak egyszer megtapasztalni, illetve egy új űrruhát, valamint egy speciális árnyékolási technikát is tesztelni fognak.

Az Orion ezen felül magvakat, algákat, gombákat és élesztőt is fog szállítani, no nem azért, mert a próbababák megéheznének: a szakértők azt kívánják tesztelni, hogy hogyan reagálnak a növények a mélyűri sugárzásra. Az űrjárműre belül és kívül is helyeztek kamerákat, melyek rendszeresen fogják küldeni a fotókat és a videókat a Callisto kísérletről, melyek a parancsnoki székben ülő Moonkin Campos parancsnokot fogják felvenni.