Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,79 Ft
Euró
393,34 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
66,743 $

Megkezdték a baltimore-i hídkatasztrófa roncsainak eltávolítását

Több száz tonnát mozgatnak meg, kisebb részekre vágva emelik ki a híd darabjait.

Baltimore, 2024. március 27. Az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) videójáról készített képen a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsai alá szorulva vesztegel a Dali konténerszállító hajó 2024. március 27-én. Március 25-én éjjel a teherhajó egy acél tartóoszlopnak ütközött, és a híd összeomlott. Az ott dolgozó nyolc karbantartó munkás közül kettõt kimentettek, hatan életüket vesztették. MTI/AP/NTSB
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Kiemelték az első, 200 tonnás darabot az összeomlott baltimore-i hídból, amely akkor semmisült meg, amikor múlt héten egy áramszünet miatt sodródó, szingapúri felségjelzésű teherhajó nekicsapódott csaknem 2,5 kilométer hosszú Francis Scott Key híd egyik pillérének.

A teljesen leomlott hidat ugyan az utolsó pillanatokban lezárták a hatóságok, ám így is hat ember lelte halálát a katasztrófában. A tragédia vizsgálata mellett a szerveknek arra is figyelmet kell fordítaniuk, hogy minél hamarabb újranyithassák a Patapsco folyó hajózási útvonalát. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Kimberly Reaves, az amerikai parti őrség szóvivője közleményében tudatta, hogy a híd acélszerkezetének kiemelt darabjait egy uszályra helyezik és a szárazföldre szállítják. Wes Moore marylandi kormányzó hozzátette, hogy a munkálat folyamatai bonyolultak és komoly erőfeszítéseket igényelnek.

Hozzátette, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények és a víz alatti törmelékek miatt korlátozottak a lehetőségeik. A munkálatokhoz ugyanakkor segítségül hívtak több óriási darut is, melyek együttesen csaknem ezer tonnát képesek megmozgatni – számolt be róla a The Straits Times.

Moore elmondta, hogy a hajózási útvonal megnyitása előtt az áldozatok holttestének felkutatása lesz az elsődleges feladatuk. Ám mint közölte, az egész ország gazdaságára jelentős hatással van a leállás, ugyanis létfontosságú kikötők bénultak meg a baleset következtében.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.