Íme minden, amit a meghosszabbított oltási akcióhétről tudni érdemes

Egy nõt beoltanak a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával Vásárosnaményban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Szatmár-Beregi Kórházában kialakított oltóponton 2021. november 25-én. A november 22-tõl 28-ig tartó oltási akcióhéten regisztráció és elõzetes idõpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelõkben is. MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021. november 26. - 18:23

Mint ismeretes, a kormány november 22-től oltási akcióhetet indított, melynek keretében bárki, előzetes bejelentkezés nélkül elmehet beoltatni magát, akár az első, a második, vagy a harmadik adag oltóanyaggal.

A kormány célja az oltási akcióhéttel, hogy oltásra buzdítsák azokat is, akik eddig különböző okokból kifolyólag nem akarták beoltatni magukat – regisztráció, várakozás, vagy csak alapvető bizalmatlanság miatt a vakcinákkal szemben. Az oltási akcióhét eddig jó eredményeket hozott, és úgy tűnik, az embereket sikeresen meg lehet győzni az oltás fontosságáról.

A siker láttán a kormány úgy határozott, a meghirdetett oltási akcióhetet meghosszabbítja, így már egészen december 5-ig minden egyes nap, 7-19 óra között várják az oltakozni vágyókat a kijelölt 101 kórházi oltóponton. Fontos megjegyezni, hogy továbbra sem kell időpontot foglalni az oltás felvételéhez, elegendő elmenni a kijelölt oltópontok egyikére.

Az oltások helyszínén az érkezési sorrend alapján szólítják az oltásra várókat, és jelenleg ötféle oltóanyag áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputnyik V oltóanyag már korábban elfogyott, és az orosz fél teljesítette a vállalt leszállítandó mennyiséget, így az orosz vakcina a továbbiakban nem áll rendelkezésre Magyarországon.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Amennyiben az oltásra váró nem tudja, hogy pontosan melyik vakcinát szeretné a harmadik, azaz emlékeztető oltásnak, az oltóorvos segít kiválasztani a megfelelő oltóanyagot a Kásler Miklós által kiadott oltási lista alapján. A kórházi oltópontokon az első, a második és a harmadik oltást is fel lehet venni, s ahogy arról a kormány is több alkalommal tájékoztatott a harmadik oltás felvétele erősen ajánlott.

Forrás: Facebook/Kásler Miklós

A javaslat alapján azok, akik elmúltak 18 évesek, és legalább 4 hónap eltelt a második oltásuk óta, felvehetik a harmadik, emlékeztető oltást is. A felnőtteken kívül a meghosszabbított oltási akcióhét keretében a 12-17 éveseket is várják az oltásra, lehetőség szerint szülői kísérettel. Habár nem elvárás, de megkönnyíthetjük az egészségügyi dolgozók munkáját azzal, ha egy előre kitöltött hozzájárulási nyilatkozattal érkezünk az oltópontra.