Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,335 $

Megérkezett a tavasz – jobb, ha gumit cserélünk autónkon

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Érdemes lesz beméretni csere idején a nyárra eltett korábbi gumi profilmélységét is, megelőzve ezzel a későbbi bajokat.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke az InfoRádiónak adott nyilatkozatában figyelmeztetett, idén 5-10 százalékkal drágulhatnak a nyári gumik, és a szerelési díjak is 3-5 százalékkal emelkedhetnek.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

Sipőcz Győző úgy gondolja, amíg a levegő hőmérséklete hajnalonként nem süllyed fagypont alá, napközben pedig 7 Celsius-fok fölé, nem érdemes nyári gumira cserélni, kifejezetten ellentétes hatást érhetünk el vele, később viszont már muszáj lesz.

“A téli útviszonyokra optimalizált, puhább gumiabroncsoknak a nyári hőmérsékletek már túl magasak, és a keverék tovább lágyul, ezáltal növekedhet a fékút, romolhat a kanyarstabilitás, fokozódhat a balesetveszély.”

Érdemes megvizsgálni a profilmélységet is, a nyári abroncsoknál ha ez a mélység kevesebb 3 milliméternél, a gumit cserélni kell, hiszen nem tudja már azokat az értékeket produkálni, melyek fontosak a biztonságos közlekedéshez.

A drágulással kapcsolatban Sipőcz elmondta, gyártónként óriási a szórás, ezért nem lehet megmondani, pontosan melyik vállalat abroncsát érinti az áremelkedés.