Dollár
431,80 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
19,505 $

Az időjárás vizsgálatával is meg lehet jósolni egy koronavírus-hullámot

not image

Nagy Noel

2021. február 6. - 05:22

Ciprusi kutatókból álló csoport által frissen nyilvánosságra hozott tanulmányban megállapították, hogy a levegő hőmérséklete és páratartalma is fontos szerepet játszhat egy következő koronavírus-hullám pontos előrejelzésében.

Mint a kutatók is írják, a jelenlegi előrejelzési modelleket általában a fertőzési ráták és a felépülési ráták elemzésével működnek, ám ha belevonjuk az időjárási körülményeket, mint a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, akkor pontosabb jóslatot kaphatunk, hogy mikor és hol fog bekövetkezni egy újabb járványhullám.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A Nicosiai Egyetem kutatói egy számítógépes modellezési rendszer megalkotásával próbálták vizsgálni, hogyan befolyásolják az egyes időjárási körülmények a vírus viselkedését – idézi a Daily Mail. Ennek az AIR-Index (Légi fertőzési ráta) nevet adták, mely index elsősorban a vírusrészecskék koncentrációját vizsgálja a különböző körülmények között.

A kutatás során rájöttek, hogy két faktor van, amely jelentősen befolyásolja a járvány alakulását: a levegő páratartalma és a levegő hőmérséklete. Ha ezeket a tényezőket hozzászámítjuk az alapvető epidemiológiai mutatókhoz, akkor pontosabb előrejelzéseket kaphatunk. Mint mondták, a magasabb hőmérséklet és alacsonyabb páratartalom a fertőzöttek számának csökkenéséhez vezet.

Az AIR modelljét három nagyváros – Párizs, New York, Rio de Janeiro – 2020 nyári adataira támaszkodva alkalmazták, és az eredmény magáért beszélt: mindhárom nagyváros esetében sikerült pontosan meghatározni, hogy le fog csapni a közeljövőben rájuk a koronavírus-járvány második hulláma.

Az egyik kutató kihangsúlyozta, hogy az epidemiológiai modellezések során innentől kezdve figyelembe kellene venni az AIR-index által felvezetett környezeti hatásokat is, mely a jövőben akár a politikai döntéshozóknak is segíthet a pontosabb járványügyi stratégia megalkotásában, mellyel akár egy teljes lezárást is el lehet kerülni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.