Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Az időjárás vizsgálatával is meg lehet jósolni egy koronavírus-hullámot

Ciprusi kutatókból álló csoport által frissen nyilvánosságra hozott tanulmányban megállapították, hogy a levegő hőmérséklete és páratartalma is fontos szerepet játszhat egy következő koronavírus-hullám pontos előrejelzésében.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Mint a kutatók is írják, a jelenlegi előrejelzési modelleket általában a fertőzési ráták és a felépülési ráták elemzésével működnek, ám ha belevonjuk az időjárási körülményeket, mint a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, akkor pontosabb jóslatot kaphatunk, hogy mikor és hol fog bekövetkezni egy újabb járványhullám.

A Nicosiai Egyetem kutatói egy számítógépes modellezési rendszer megalkotásával próbálták vizsgálni, hogyan befolyásolják az egyes időjárási körülmények a vírus viselkedését – idézi a Daily Mail. Ennek az AIR-Index (Légi fertőzési ráta) nevet adták, mely index elsősorban a vírusrészecskék koncentrációját vizsgálja a különböző körülmények között. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A kutatás során rájöttek, hogy két faktor van, amely jelentősen befolyásolja a járvány alakulását: a levegő páratartalma és a levegő hőmérséklete. Ha ezeket a tényezőket hozzászámítjuk az alapvető epidemiológiai mutatókhoz, akkor pontosabb előrejelzéseket kaphatunk. Mint mondták, a magasabb hőmérséklet és alacsonyabb páratartalom a fertőzöttek számának csökkenéséhez vezet.

Az AIR modelljét három nagyváros – Párizs, New York, Rio de Janeiro – 2020 nyári adataira támaszkodva alkalmazták, és az eredmény magáért beszélt: mindhárom nagyváros esetében sikerült pontosan meghatározni, hogy le fog csapni a közeljövőben rájuk a koronavírus-járvány második hulláma.

Az egyik kutató kihangsúlyozta, hogy az epidemiológiai modellezések során innentől kezdve figyelembe kellene venni az AIR-index által felvezetett környezeti hatásokat is, mely a jövőben akár a politikai döntéshozóknak is segíthet a pontosabb járványügyi stratégia megalkotásában, mellyel akár egy teljes lezárást is el lehet kerülni.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.