Megbénult az étterem-piac, ezért egy kaliforniai gazda a termése beszántása mellett döntött
A szóban forgó gazda pedig nem más, mint Jack Vessey, akinél most normál esetben traktorok járkálnának a salátaföldek közepén, learatva a friss termést,
A koronavírus-járvány miatt viszont komoly bajba jutott az élelmiszerellátás hálózata is, ezért Vessey nem tudja eladni a salátái egy jó részét, így a szerdai napon elkezdte megsemmisíteni a termés egy jelentős hányadát.
„Rengeteg órát, vért, verejtéket és könnyet öltünk az egészbe, és most a földdel kell egyenlővé tenni. Ez nagyon fájdalmas”, mondta Vessey.
Nem volt egyszerű meghozni a döntést, de mivel az eddigi vásárlók a válság miatt nem keresték Vessey-t a termékeiért, kénytelen volt saját maga fedezni a munkaerő, a csomagolás és a tárolás költségeit, amit nem bírt már tovább, így 150-200 szezonális munkást is el kellett bocsátania.
Vessey egyébként negyedik generációs farmer egy nagyjából 350 holdnyi salátafölddel, és körülbelül 1.46 millió dollár értékű terméssel. Sajnos nem az ő egyedüli farmer, aki hasonló dilemmával néz szembe, főleg a gyümölcs és zöldségtermelés piacán.
Számtalan gondot okozhatnak még a jövőben a koronavírus-járvány következtében meghozott gazdasági leállások, ugyanis számtalan ember veszítette el a munkáját, és ha a Vessey-hez hasonló esetek elszaporodnak a mezőgazdaságban, akkor komoly ellátásbeli gondok lesznek az élelmiszerek terén, ami adott esetben az árak emelkedéséhez is vezethet.
Eközben az USA-ban egyre nagyobb méreteket ölt a munkanélküliség: