Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Megállíthatatlanul drágulnak a gyógyszerek Magyarországon

A betegek a nagyobb kiszerelésű termékekkel próbálnak spórolni.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A 2022-es adatokat nézve Európában Magyarország a harmadik helyre került a gyógyszerek drágulását illetően. Ebben az évben egy év alatt tíz százalékkal lettek drágábbak a vényköteles készítmények, az átlagos áremelkedés pedig 5,5 százalékos volt. A helyzet azonban 2023-ban sem javult.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint évek óta folyamatosan drágulnak a gyógyszerek árai az országban, ám míg 2022 augusztusáig 1-4%-on mozgott a mutató, addig azóta gyakorlatilag kivétel nélkül 7% körül alakult az éves bázison mért emelkedés – számolt be róla az Index. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

„A támogatott készítmények rögzített áron kerülnek forgalomba, így ezek árszabásába a gyógyszertáraknak nincsen beleszólása. Ebben a kategóriában már egyre több modern, magasabb árfekvésű készítmény érhető el a betegek számára, emellett a támogatott készítmények átlagos dobozárát tovább emelte, hogy 2023. január 1-től számos nagy értékű készítményt soroltak át közforgalomba” – közölte a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

„A szabadáras készítmények esetén már az ellátási láncban is árnövekedés volt tapasztalható, és a gyógyszertárak lekövették a gyártói emeléseket. Az is elmondható, hogy 2023-ban a betegek körében egyre népszerűbbek lettek a nagyobb kiszerelésű készítmények, mivel ezek ugyan drágábbak, de a nagyobb tablettaszám miatt gazdaságosabb a megvásárlásuk” – fogalmaztak.

Mindezek mellett tavaly november közepétől egy belügyminisztériumi rendelet alapján háromszorosára emelkedett a patikákban kikevert készítmények gyártási díja. Ennek okát azzal magyarázták, hogy a gyógyszertárak számára költséges az alapanyagok beszerzése, emiatt sok esetben azok nem voltak készleten.