Meddig maradhat az étel szobahőmérsékleten?
Néhány élelmiszer-biztonsági előírás és tanács betartásával komoly fej- és hasfájástól kímélhetjük meg magunkat.
Mindannyian tudjuk, hogy nincs rendben, ha egy pizza egy egész éjszakán át a konyhapulton hever, még akkor sem, ha közben végig a saját dobozában marad, ám ennek ellenére sokszor még másnap is bekerül a sütőbe egy melegítésre, ami semmiképpen sem egészséges dolog.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának jelentése szerint a szobahőmérsékleten hagyott ételek esetében a fogyaszthatósági határérték maximum két óra lehet, ezt követően ugyanis a saláták például kitűnő táptalajjá válnak a baktériumok számára, határidőn túli elfogyasztásuk pedig szerencsétlen esetben akár ételmérgezéshez is vezethet.
A meleg ételek élettartamának meghosszabbítására közlésük szerint jó szolgálatot tehetnek a különböző melegítőtálcák, vagy akár a lassú tűzön történő melegítés is, a lényeg csak annyi, hogy a meleg ételek 60 Celsius-fok, vagy a fölötti hőmérsékleten legyenek tartva. A hideg ételeknél 4 Celsius-fok vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet javasolnak, amit elérhetünk úgy is, hogy jeget helyezünk az edények alá, de megoldás lehet az is, ha az ételt kis méretű adagolótálcákon szolgáljuk fel a hűtőszekrényből.
A Mezőgazdasági Minisztérium a szabadban tartott rendezvényekkel is külön foglalkozott. A szabadban, ragyogó napsütés mellett tartott eseményeken borul az eddigi papírforma, ugyanis az ajánlás szerint ebben az esetben az ételek maximum egy órát lehetnek a szabadban.