Elemzés: ezért nem Mauricio Pochettino lett a Manchester United edzője

Fotó: EPA/Peter Powell
not image

Nagy Noel

2021. december 1. - 10:51

Mint ismeretes, Ralf Ragnick lett a Manchester United menedzsere a szezon végéig, aki a soron következő fél évet követően szakmai tanácsadó szerepet fogja elfoglalni.

Már a Manchester United mostani edző-castingja során is felmerült Mauricio Pochettino, a Paris Saint-Germain menedzserének a neve, akinél hasonló érzése van az embernek, mint az elmúlt idők PSG-edzőinél: jó-jó, de nem elég jó, nem éri el az áttörést, ami a csapatnak szükséges lenne.

Hogy ez Pochettino hibája-e vagy nem, az egy másik kérdés, ha csak visszaemlékezünk, Thomas Tüchelnek sem sikerült elérnie az áttörést a PSG-vel. Pedig Tüchel távozását követően azonnal bizonyított: úgy összekapta a Chelsea-t, hogy meg is nyerték a Bajnokok Ligáját.

Pochettino esetében kérdéses, hogy távozását követően hasonlóan sikeres időszak vár-e rá, hívója mindenesetre akadt: a Manchester United. Fontos okai voltak annak azonban, hogy még ebben a szezonban nem igazolt át Angliába.

Az egyik természetesen a pénz, a PSG ugyanis olyan összeget kért Pochettino kivásárlásáért, amit nem tartottak indokoltnak a Vörös Ördögök. Bár pontos összeget nem tudni, a francia Telefoot tudomása szerint 15-20 millió euró körül lehetett a kompenzáció.

A másik ok, amiért a PSG tartózkodott attól, hogy elengedje az argentin trénert, mert tartottak attól, hogy szezon közben nem fognak találni olyan menedzsert, aki képes együtt dolgozni akkora sztárokkal és egyben egókkal, mint Lionel Messi, Kylian Mbappé, Neymar, Sergio Ramos, Marco Verratti és társai.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Zinedine Zidane neve egyértelmű lehet, akinek kapcsán abszolút elmondható, hogy mennyben kötött frigy lenne az ő PSG-s edzősége. A Real Madridnál Zidane bebizonyította, hogy bár nagy taktikai innovációkat nem szabad tőle elvárni, a puszta jelenlétével és man-managementjével képes kihozni a sztárokból is a maximumot.

Fontos megjegyezni még, hogy Mauricio Pochettino azért is maradt a PSG edzője, mert befejezetlen küldetése van: még nem nyert nagyobb trófeát, a PSG-vel pedig a nehéz kezdet ellenére még mindig úgy kell számolni, mint a Bajnokok Ligája egy végső esélyese.

Pochettino szeretné lemosni magáról ezt a stigmát, hogy még jelentősebb sikerek nem fűződnek a nevéhez, ezért szeretné egy BL-győzelemmel megkoronázni a szezonját. Feltételezni lehet, hogy ezért sem hagyta ott a világválogatottá váló párizsiakat a szezon közepén, mert mindenképpen szeretne eredményt felmutatni.

Még sok van ugyan hátra a szezonból, de a PSG nem akar úgy működni, mint ahogyan arra sokan számítottak. A Messi-Mbappé-Neymar páros bár szokott villantani olykor, egyénileg különösen, de együtt ez a hármas még mindig nem találja magát.

Ezen csatártrió feltétele ráadásul patthelyzetbe szorítja az argentint, mivel egyikük sem szokott igazán besegíteni a csapatvédekezésbe (olykor Neymar igen), ezért nem tudja felrakni mögöttük a kreatív középpályát.

Paredes, Verratti és Wijnaldum egyszerre való feltétele nagyon kreatív, Pochettinóhoz jobban passzoló futballt eredményezne a PSG-nél, viszont ha ők is fennmaradnak, akkor nagy területeknek nyílhatnak a védelmi vonal előtt, amelyet egy gyorsan kontrázó csapat kegyetlen ki tudna használni.

Éppen ezért mindig fel kell raknia a „zongoracipelő” középpályások egyikét, legyen az Ander Herrera, Idrissa Gueye vagy Danilo Pereira. Pochettino látszólagos szenvedésének tehát röviden ez az oka, hogy nem tudja igazán a saját játékát játszani.

Kérdés, hogy a Manchester Unitednál lehetősége nyílna-e kiélni magát, a keret minősége alapján egyelőre nem, mert Fred vagy Scott McTominay, akik már-már megkerülhetetlen tagjai lettek a kezdőnek, hasonló profilt képviselnek a középpályán, a „jó munkást”.

Persze az is elképzelhető, hogy a gondolatmenet tárgytalan lesz, mert a PSG nyáron sem engedi el Pochettinót, maximum busás összegért. Feltehetően Zidane-ra várnak, aki már a Real Madridtól való távozását követően jelezte, hogy némi pihenőre vágyik.