Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Masszívan csökkent a H&M profitja

TÉMÁK:
#profit
Fotó: Unsplash/Fernand De Canne
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A pénteken közzétett gyorsjelentésükből derült ki, hogy őket is elérte a válság, de nem is akárhogyan: a vállalat profitja drasztikusan csökkent, és jóval elmaradt az elemzői várakozásoktól is.

A Reuters beszámolója szerint a H&M közzétette pénzügyi gyorsjelentését, melyből kiderült, hogy a negyedik pénzügyi negyedévben utolérte őket a válság: összesen 821 millió svéd koronás volt az operatív profit, ezzel szemben egy évvel korábban ez az összeg 6,26 milliárd (!) svéd korona volt.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Az elemzői prognózisokban 3,67 milliárd koronára számítottak, így a 821 milliós profit mindenkit meglepett, az elemzőket és a vezetőséget egyaránt. A világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedője szerint a masszív visszaesés egyrészt a költségek emelkedésének, másrészt pedig a fogyasztói bizalom folyamatos gyengülésének tudható be.

A vállalat közleményében kicsit részletesebben kifejtve közölte:

“A negyedik negyedévben az előző év azonos negyedévéhez viszonyított alacsonyabb nyereség elsősorban a negatív külső tényezők, a korábban Oroszország által biztosított működési nyereség elvesztése, illetve a költség- és hatékonysági program egyszeri költségeinek tudható be.”

Mint ismert, a vállalat novemberben jelentette be, hogy a negyedik negyedévben közel 1500 munkavállalót küld el, a szerkezetátalakítási költségeket pedig 800 millió koronára becsülték. Noha 2023-ban a H&M árfolyama 17 százalékkal emelkedett, tavaly összesen 27 százalékkal estek részvényei.