18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Iránban kivégeztek még egy embert a tüntetésekkel összefüggésben

Fotó: EPA/STR
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez már a második kivégzés Iránban: a férfit nyilvánosan akasztották fel, miután azzal vádolták, hogy megölte az iráni biztonsági erők két tagját.

Majidreza Rahnavardot azzal vádolták, hogy megölte a biztonsági erők két tagját, ezért nyilvánosan felakasztották. Ez már a második kivégzés volt az országos tüntetésekkel összefüggésben. A férfi családját hétfőn kora reggel értesítették arról, hogy kivégezték, s addigra már el is temették.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A Guardian jelentése szerint a 23 éves birkózót Mashhad városának bírósága ítélte halálra, amiért állítólagosan megölte az iráni biztonsági erők két tagját, négy másikat pedig megsebesített. A helyi jelentések szerint a férfit november 19-én tartóztatták le, amikor megkísérelt elmenekülni az országból.

Az iráni média további 25 olyan személy nevét közölte, akiket halálra ítélhetnek a tüntetésekkel kapcsolatban, melyek azt követően törtek ki, hogy az erkölcsrendészet halálra verte Mahsa Aminit, amiért nem megfelelően viselte a hidzsábot.

A hatóságok még mindig “zavargásoknak” nevezik a tüntetéseket, melyek 1979 óta a legnagyobb kihívást jelentik a rezsim számára. Irán csütörtökön Mohsen Shekarit végezte ki, amiért késsel megsebesített egy biztonsági őrt. Ez volt az első kivégzés a tüntetésekkel összefüggésben, ám most is több ezer ember van letartóztatásban.

Az EU és a nyugati hatalmas már korábban is aggodalmukat fejezték ki az iráni helyzet kapcsán, most pedig szankciókat vetettek ki az elnyomási hullám felelőseivel szemben, noha az eszközölt utazási tilalmaknak és vagyonbefagyasztásoknak aligha van valós hatása az országra, tekintettel arra, hogy a szankciókkal sújtott személyek egyébként sem utaznak nyugatra, és nem is igazán rendelkeznek vagyonnal Iránon kívül.