Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Másfél éve folyamatosan égnek a lámpák egy iskolában, most végre megoldódhat probléma

Fotó: Unsplash/Jake Schumacher
Epic
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A tisztviselők abban reménykednek, hogy a massachusettsi középiskolában a jövő hónap végére lekapcsolhatják a világítást, miután egy számítógépes hiba miatt immáron másfél éve folyamatosan égnek a lámpák.

A Massachusetts nyugati részén, Wilbraham városában található Minnechaug Regionális Középiskola egy igen költséges problémával küzd már másfél éve: a világítást ugyanis egy hiba miatt nem lehet lekapcsolni, és az sem megoldás, hogy kicsavarják az izzókat, vagy kiiktassák a megszakítókat, ez esetben ugyanis teljes sötétségbe borulna az intézmény.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Aaron Osborne, a Hampden-Wilbraham Regionális Iskolák pénzügyi felügyelőhelyettese az AP jelentése szerint úgy fogalmazott a kellemetlen és szűnni nem akaró helyzet kapcsán:

“Nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy ez az adófizetőknek jelentős összegbe kerül. És mindent megtettünk azért, hogy megoldjuk ezt a problémát.”

Így kezdődött

A probléma olyannyira költséges, hogy Osborne becslései szerint a 248 ezer négyzetméteres épületben lévő közel 7000 lámpa többletköltsége havonta több ezer dolláros pluszterhet generál, aminek az adófizetők érthető módon nem igazán örülnek.

Az egész 2021 augusztusában kezdődött, amikor egy számítógépes szerver, ami az elvileg energiatakarékos világítási rendszert vezérelte, meghibásodott, és azóta sem tudták megjavítani.

No nem azért nem sikerült megoldani, mert nem akarták: az iskola felkereste a szervert telepítő eredeti céget, melyről kiderült, hogy azóta többször is gazdát cserélt. A globális ellátási lánc problémái pedig csak tovább késleltették a megoldást, hiszen a rendszer javításához nem tudták beszerezni a szükséges alkatrészeket.

Paul Mustone, a Reflex Lighting Group elnöke – aki most tulajdonosa annak a cégnek, mely eredetileg 2012-ben telepítette a rendszert – azt mondta, hogy készen állnak a javításra, mely a jövő hónapban történhet meg. A biztonság kedvéért azonban hangsúlyozta, “lesz egy távvezérlő kapcsoló, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer.”