Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,67 Ft
Euró
394,44 Ft
Font
460,80 Ft
Bitcoin
62,728 $

A hatalmas távolság ellenére a Mars különös hatással van a Föld óceánjaira

A vörös bolygó pár millió évente módosítja a Föld pályáját, ami felmelegedést okoz és felkavarja a tengereket. Ha pedig ez valóban így van, kevésbé kell tartanunk az áramlások összeomlásától.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Sydney Egyetem és a párizsi Sorbonne kutatói a Nature Communications című folyóiratban megjelent kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a hatalmas távolság ellenére a Mars gravitációs hatása örvényeket kelt a Föld óceánjaiban. Mint írják, a két bolygó távolsága a keringés miatt folyamatosan változik, de átlagosan 225 millió kilométer. A jelenség oka a két bolygó keringési pályájából fakadó gravitációs kölcsönhatás, ún. rezonancia, amely miatt a Föld 2,4 millió évente közelebb kerül a Naphoz.

Kiemelik: ez a földi klíma felmelegedésével jár, de elmúlik, ahogy a bolygó távolodni kezd a Naptól – és az egész évmilliókkal később újrakezdődik. A kutatók az óceán mélyén lerakódó üledékről az elmúlt 50 évben fúrásokkal gyűjtött adatokat vizsgálták 65 millió évre visszamenőleg, és azt találták, hogy az üledék lerakódás időről időre leáll az erősebbé váló tengeráramlatok miatt. Mindez egybeesett a két bolygó közötti rezonancia találkozásával – írja az Index a Futurism és az LiveScience cikke alapján. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

Az eredmények által a kutatók azt gyanítják, hogy a ciklus miatt örvények söpörnek végig a tengerfenéken, miközben felerősödik a melegedő bolygó óceánjainak keringése. Az örvények nyomait a fúrásokkal és műholdfelvételekkel összevetve tudták beazonosítani – fűzik hozzá. Dietmar Müller, a Sydney Egyetem geofizika professzora rámutatott: „Legalább kettő különböző mechanizmust ismerünk, ami hozzájárul a mélytengerek vizének keveredéséhez” – jegyzi meg az Interesting Engineering.

Az egyik ilyen az atlanti meridionális áramlási rendszer, vagy AMOC. Ez az áramlás jelentős hatással van a földi éghajlatra, mivel futószalagként szállítja a meleg vizet a trópusokról az északi féltekére – erről az áramlásról úgy gondolják, hogy pár évtizeden belül eltűnhet, és mivel vele az oxigén szállítása is leállna, az óceán jelentős részei teljesen élettelenné válnának. Míg a kutatás fő szerzője, Adriana Dutkiewicz hozzátette: az óceánok melegedése erősebb áramlásokat okoz, így az óceánból akkor sem lesz állóvíz, ha az AMOC leáll.

A kutatók hangsúlyozták, a friss eredmény hozzájárul a pontosabb, hosszú távú klímamodellek építéséhez, ugyanakkor felhívták a figyelmet: a Mars által okozott felmelegedésnek semmi köze ahhoz, amit jelenleg tapasztalunk, mert azt az emberi tevékenység által felszabadított üvegházhatású gázok okozzák. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a tudósok azt találgatják, mennyi időbe telne körbegyalogolni a Marsot, de ebben a cikkben arra is kitértünk, hogy 80 éve nem látott esemény közeleg, kár lenne lemaradni róla.