Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Élet jelenlétére utaló molekulákra bukkantak a Marson

A NASA Perseverance marsjárója széntartalmú szerves vegyületeket fedezett fel a vörös bolygó Jezero-kráterének talajából származó sziklákban.

NASA
Világűr

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Sajnos a felfedezés nem tekinthető kapásból a marsi élet bizonyítékának, inkább az élet építőköveire bukkantunk, hiszen a szerves anyagok biológiai és nem biológiai úton is előállíthatók – olvasható a NASA közleményében.

Ez fontos mérföldkő a NASA projektje számára, mivel a kutatócsoport már a Perseverance Marsra szállása előtt is azon töprengett, hogy a területen található kőzetek üledékes vagy vulkáni eredetűek-e.

Már kezdtem kétségbeesni, hogy sosem találjuk meg a választ. De aztán a PIXL műszerünk átvizsgálta a South Séítah névre hallgató területről származó koptatott kőzetfoltot, és minden világossá vált: a kőzetben lévő kristályok szolgáltatták azt a bizonyítékot, amire szükségünk volt” – mondta Ken Farley, a pasadenai Caltech kutatója, a Perseverance küldetés tudósa.

A SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals) műszerrel a nem koptatott sziklák porában, valamint a koptatott kőzetek belsejében mutatták ki a szerves vegyületeket a Jezero-kráter területén, ahol egykor egy hatalmas tó és egy folyó deltája lehetett.

Az alapkőzetet, amelyen a Perseverance a februári landolás óta halad, valószínűleg vörösen izzó magma alakította ki, ezen kívül a kutatócsoport megállapította, hogy a kráterben lévő kőzetek az évezredek során többször is kapcsolatba kerültek vízzel, ezért némelyikük szerves molekulákat tartalmaz.

A felfedezés hatással van a vörös bolygó egészének történetében bekövetkezett kulcsfontosságú események megértésére és pontos időzítésére, ugyanakkor a Jezero-kráterben a szerves anyagok megőrzése az ősi kőzetekben azt sugallja, hogy potenciális biológiai lábnyomok is megmaradhattak.