Egyre többen aggódnak a mariupoli acélgyári katonák miatt, a családtagok már könyörögnek

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen egy orosz katona (j) átvizsgálja egy ukrán katona felszerelését a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 20-án. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes mértékben az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Hujber Dávid

2022. május 23. - 22:12

Minél hamarabb odahaza akarják látni a katonákat, akik hősiesen védekeztek életük kockáztatásával a mariupoli acélgyárban, de most fogságban kénytelenek várni a sorsukra.

Közel sem értek véget a megpróbáltatások azon ukrán védők számára, akik hősiesen védték a mariupoli acélgyárat, amit nemrég szabadítottak fel az orosz erők. Noha mindenki elhagyta a gyár területét, a katonák megszállt orosz területekre kerültek, bár Moszkva azt mondja, hogy minden sérült és egészséges katona megfelelő ellátást kap.

A családtagok pedig már könyörögnek, hogy engedjék el a katonákat, ami továbbra sem történt meg. Ez egy hosszabb folyamat lehet, hiába tűnik az egyszerűnek az orosz katonák átadásával, mellyel tömeges fogolycserét hajtanának végre.

A Moszkva általtámogatott szakadárok által ellenőrzés alá vont kelet-ukrajnai terület irányítója, Denisz Puszilin azt mondja, 2439 embert vettek őrizetbe Mariupolból. Egyre többen tartanak attól, hogy nem bánnak jól az ukrán védőkkel, akik jelenleg hadifogságban vannak, és nem tudni, mi lesz a sorsuk.

Időközben orosz tisztviselők és az állami média igyekszik a harcosokat neonácinak és bűnözőknek minősíteni – írja a Sky News. A Tass orosz állami média arról jelentett, hogy Puszilin hisz az igazságszolgáltatásban, így nem kizárt, hogy a katonák bíróság elé kerülhetnek.

Emiatt sem lesz egyszerű dolga az ukrán tisztviselőknek, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy valahogy visszakapják az embereiket. Nem biztos, hogy egy szimpla fogolycsere végrehajtható, mert az már talán megtörtént volna.