Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Már beoltották a lakosság felét Izraelben, ám még messze a nyájimmunitás

Tel-Aviv, 2020. december 22. Koronavírus elleni vakcinát adnak be egy férfinak egy tel-avivi oltóközpontban 2020. december 22-én. Izraelben az egészségügyi dolgozók, a 60 éven felüliek és az egészségi okokból veszélyeztetett csoportokhoz tartozó emberek oltásával december 20-án kezdődött meg az új koronavírus elleni védőoltások beadása. MTI/EPA/Abir Szultan
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egészségügyi minisztérium legújabb statisztikái alapján a közel-keleti ország lakosságának több mint 50 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcinák mindkét dózisát.

Mindezidáig 4 655 955 izraeli állampolgár részesült mindkét adag covid-vakcinában, míg 5 203 644-en megkapták az első adagot, ami azt jelenti, a populáció 55,96 százalékát már átoltották – olvasható a Haaretz hírportál tudósításában.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Ami további jó hír, hogy a járvány terjedésének intenzitását befolyásoló, úgynevezett reprodukciós ráta is folyamatos csökkenést mutat, csütörtökre már 0,55-re esett vissza az értéke.

Egyetlen nap leforgása alatt 470 új koronavírus-pácienst regisztráltak a hatóságok, az elvégzett covid-tesztek alig 1,1 százaléka zárult pozitív eredménnyel. Az aktív esetek száma Izraelben jelenleg 12 906, közülük 482-en szorulnak kórházi ellátásra.

A Pfizer-vakcinák disztribúciója 2020 decemberében kezdődött meg, azóta már eljutottak arra a szintre, hogy a 16 év feletti korosztályt is elkezdték beoltani, akik a 9,3 milliós lélekszámú ország lakosságának 69 százalékát teszik ki.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter hatalmas mérföldkőnek nevezte az 50 százalék elérését, egyúttal hangsúlyozta, ahhoz, hogy visszatérhessenek a normális kerékvágásba, elengedhetetlenül fontos betartani továbbra is a járványügyi óvintézkedéseket.

Egészen addig, amíg a Pfizer nem bizonyítja be, hogy a vakcinák hatásosak és biztonságosak gyerekek esetében is, nem indíthatják be a 16 év alattiak oltását, ami feltétlenül szükséges lenne a nyájimmunitáshoz. Az adatok analízise során kiderült, hogy az amerikai gyógyszeripari vállalat készítménye 98,9 százalékos effektivitással előzi meg a koronavírus-fertőzésben történő elhalálozást az oltás második adagját követő második hét után.