Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $
Jair Bolsonaro brazil elnök a koronavírusjárványról tart sajtótájékoztatót Brazíliavárosban 2020. március 18-án. A 65 éves Bolsonaro 2020. július 7-én bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. MTI/EPA-EFE/Joedson Alves
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Brazília szerdán meghaladta a 300 ezer megerősített koronavírusos halálesetet, ezzel pedig a második ország, amely ezt a fertőzések megugrása közepette tette meg. A dél-amerikai ország szerint az elmúlt napokban rekordszámú halálesetet jelentettek.

Az Egyesült Államok december 14-én érte el a keserű mérföldkövet, azonban kétségkívül nagyobb a népessége, mint Brazíliának. Szerdán a brazil egészségügyi minisztérium napi 2 009 koronavírusos halálesetet jelentett, ezzel pedig a fertőzéshez kapcsolható halálozások száma összesen 300 685 főre emelkedett, kedden egyetlen nap alatt 3251 halálesetet regisztráltak az országban.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

Helyi médiaértesülések szerint a legfrissebb koronavírus-adatokat befolyásolhatják a kormány számolási rendszerének változásai, az újonnan kinevezett egészségügyi miniszter, Marcelo Queiroga ugyanis egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy ellenőrizni fogja, hogy mesterségesen csökkentették-e a számokat.

Az elképesztő napi járványügyi adatok miatt a brazil kormányzók és polgármesterek aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az áprilisi hónap ugyanolyan rossz lehet, mint márciusi, az ország egyébként is túlterhelt kórházaiban.

Az elmúlt 75 napban Brazíliában 100 ezer új, megerősített koronavírusos halálesetet regisztráltak, az egészségügyi szakértők pedig a vírus elleni küzdelem politikai koordinációjának hiányát, az új, könnyebben terjedő változatokat és az egészségügyi protokollok figyelmen kívül hagyását okolják a helyzet miatt.

Jair Bolsonaro elnök szerdán megbeszélést folytatott más kormányzati ágak vezetőivel a vírusellenes erőfeszítések összehangolása érdekében, ennek ellenére nem tett javaslatot a világjárvány kezelésére.

Bolsonaro érthetetlen módon lebecsülte a járvány súlyosságát, és ragaszkodott ahhoz, hogy a gazdaságot folyamatosan segítsék a komolyabb nehézségek elkerülése érdekében, valamint bírálta a helyi vezetők által bevezetett egészségügyi intézkedéseket.