Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Makulátlanul tiszta otthonokban is megjelenhet a veszélyes ágyi poloska

Twitter
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Főként csípéséről ismerhetjük fel a kellemetlen betolakodót, de mégis hogyan néznek ki ezek a marások?

Az ágyi poloska olyan élősködő, mely az emberekből kiszívott vérrel táplálkozik, vagyis más rovarokhoz (pl. a szúnyoghoz vagy a bolhához) hasonlóan a poloskák is csíphetnek.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Az Egészség Kalauz összegzéséből megtudhattuk, hogy ezek a különösen veszélyes rovarok főként éjszaka a legaktívabbak, és minden olyan testrészt megmarhatnak, ami szabadon van hagyva, tehát nem fedi takaró, ruha vagy hálózsák.

Leggyakrabban az arcot, a nyakat, a kezeket, a karokat és a lábfejet csípik meg, ezek azonban önmagukban nem fájdalmasak, ezért az áldozat észre sem veszi, nem ébred fel rá.

Az ágyi poloska csípése apró, kerekded, kiemelkedik a bőr felületéből, mint egy csaláncsípés. A csípés gyakran kipirosodik, megduzzad és erőteljes viszketés jelentkezik a helyén.

Az ágyi poloska csípésének helyét nem mindig lehet azonnal azonosítani, akár két-három hét is eltelhet, mire rájövünk, hogy megmart minket a rovar.

Az elpusztult ágyi poloskák, valamint a poloskák ürüléke apró, sötét, vöröses pöttyökként láthatóak az ágy legeldugottabb részein, ám ezeket nem mindig lehet észrevenni. Legjobb védekezés ellenük az, ha minél gyakrabban cseréljük az ágyneműt, illetve rendszeresen mossuk a ruháinkat, amelyekben alszunk.

Szerencsére komoly betegségeket nem terjesztenek az ágyi poloskák, ám vannak, akik allergiásak a csípésükre, a viszkető marás elvakarása pedig a seb elfertőződésével járhat, így fontos, hogy kiirtsuk őket lakásunkból.