Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Az USA nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Magyarországra „hitelességi próba” vár

Jake Sullivan szerint eljött az ideje, hogy Svédország csatlakozhasson a NATO-hoz.

Camp David, 2023. augusztus 18. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart az amerikai-japán-dél-koreai csúcstalálkozó helyszínén, a Maryland állambeli Camp Davidben lévõ amerikai elnöki rezidencián 2023. augusztus 18-án. A három ország vezetõi elõször tartanak önállóan háromoldalú csúcstalálkozót, korábban csak nemzetközi tanácskozások alkalmával tárgyaltak egymással. MTI/EPA/YNA/Yonhap
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg sajtóértekezletén Magyarország szempontjából is lényeges kérdések hangzottak el annak kapcsán, hogy a magyar parlament mikor fogadja el Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. Illetve az is felmerült, hogy amennyiben ez nem történik meg, úgy annak milyen következménye lehetnek.

Jake Sullivan leszögezte, eljött az ideje, hogy Svédország a NATO tagja legyen, Magyarország számára pedig kötelezettség és hitelességi próba is, hogy a ratifikációhoz szükséges lépéseket megtegye. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint ugyanakkor Magyarországnak egyelőre nem kell szankcióktól tartania. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

„Mi látjuk az ide vezető utat és Svédország is látja. Tehát nem fogok konkrét fenyegetéseket tenni vagy találgatásokba bocsátkozni. Természetesen a türelmünk nem lehet végtelen, de reméljük, hogy a közeljövőben konstruktív megoldás születik” – idézte Sullivant a Világgazdaság.

A kérdésekre Jens Stoltenberg is reagált, aláhúzva, hogy néhány napja egyeztetett Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította a svédeket, hozzátéve, hogy a magyar parlament jelenleg nem ülésezik,  február végén viszont döntés születik.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy amit 2022 februárja óta látunk, az a NATO történetének egyik leggyorsabb csatlakozási folyamata” – húzta alá Stoltenberg, aki úgy véli, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tovább erősödik, és a finnek után hamarosan a svédek is a tagjaivá válnak.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.