Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,02 Ft
Euró
394,28 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
64,724 $

Erdogan megpróbálja elősegíteni Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását

A török elnök a múlt hónapban nyújtotta be a kapcsolódó törvényjavaslatot.

Ankara, 2023. október 1. Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament õszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2023. október elsején. Az ülésszak megnyitója elõtt két öngyilkos terrorista támadta meg a belügyminisztérium épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. MTI/EPA/Necati Savas
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy megpróbálja elősegíteni a svéd NATO-tagság parlamenti elfogadását, hozzátéve azonban, hogy Stockholm továbbra sem tett elegendő lépéseket a kurd terroristák megfékezése ellen.

Törökország Svédország NATO-tagságának kérvényezésekor ellenvetéseket fogalmazott meg amiatt, hogy a skandináv államban terrorista csoportoknak adnak menedéket, emiatt nem hagyták jóvá a csatlakozási pályázatot. Soron kívül Kizuhant az ötödik emeletről egy kisgyermek Csepelen

Erdogan azt ugyan elismerte, hogy a svédek tettek néhány lépést, többek között a Kurdisztáni Munkáspárt által szervezett tüntetések és a Törökországgal szembeni fegyverembargó kapcsán is, ám továbbra is aggódik a kurdok svédországi tevékenységei miatt.

„Az volt a kötelességünk, hogy ezt első lépésben a parlament elé terjesszük, ezt megtettük” – mondta a ratifikálás kapcsán. „Megpróbáljuk a lehető legjobban megkönnyíteni a munkát Svédország NATO-pályázatának ratifikálásával kapcsolatban.” – tette hozzá.

„Igyekszünk pozitív erőfeszítéseket tenni, amennyiben a partnereink pozitívan közelednek hozzánk” – mondta a török elnök, hozzátéve, hogy a 2024-es állami költségvetési tárgyalások jelenleg elsőbbséget élveznek.

A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának kell jóváhagynia, mielőtt a teljes közgyűlés szavazhatna róla. Erdogan ezt követően írná alá a ratifikációt – írta a Reuters.

Bemutatta 101 pontból álló programját Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt

Sokkal több van ebben a városban! címmel muttata be programját Vitézy.

Megkapta az árcéduláját a Bayer Leverkusen egyik legnagyobb sztárja

A Bayer Leverkusen vezérigazgatója, Fernando Carro 150 millió eurós vételárat kérne a középpályás Florian Wirtzért, ezzel is jelezve, hogy a klub meg akarja tartani sztárjátékosát.