A magyar válogatott szinte végig vezetett, döntetlen után azonban a németeké a továbbjutás

Kleinheisler László (j) és a német Antonio Rüdiger a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. MTI/Kovács Tamás
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.23 - 22:59

Kétszer is vezetett Münchenben a magyar válogatott, a németek azonban kétszer is egyenlítettek, így kiejtettek minket a 2020-as Európa-bajnokságról.

Münchenben szakadó esőben kezdődött meg a 2020-as Európa-bajnokság F-csoportjának zárófordulójában a Magyarország-Németország mérkőzés, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben győzelem esetén a magyaroknak is lett volna esélye a továbbjutásra.

Marco Rossi ugyanazt a tizenegy játékost küldte pályára, akik szombaton a franciák ellen is kezdtek – az akkor egy ütés után megszédülő Szalai Ádám is visszatérhetett. A németeknél volt azonban változás, Thomas Müllert váltotta Leroy Sané.

Ahogy az eddigi két meccsen is, arra számíthattunk, hogy Magyarország a stabil védelemre alapoz, azonban a továbbjutáshoz nekünk kellett gólt szerezni. Ezzel szemben a németeké volt az első helyzet, az ötös jobb oldalától célozta meg a rövid sarkot Kimmich, Gulácsi lekapta.

Ezután volt a németeknek egy mellétartó fejese is, ezután aztán jött az, amit nem vártunk, de reméltünk: Nego tört előre egy labdaszerzés után, majd Sallainak passzolt, aki felnézett, a tizenhatoson belülre ívelt, a védők közül remek ütemben kilépő Szalai Ádám pedig oldalra elvetődve a kapu jobb oldalába fejelt.

Ezzel már a magyarok voltak a harmadik helyen, de a németek a 20. percig nem tolták feljebb a védelmüket. Akkor azonban egy szöglet után Hummels majdnem egyenlített, ő is egy remek fejest eresztett meg, ami a kapufán csattant, a kipattanó után pedig Gulácsi hárított.

Innentől kezdve a németek mezőnyfölénye nyomasztóbb kezdett lenni, ami mellett a kontrákra is megnyílhatott a lehetőség. A következő tíz perc azonban inkább a szabálytalanságokról szólt: Botka, majd Gündogan is sárga lapot kapott.

Helyzetre – avagy helyzetecskére – a 33. percig kellett várni, ekkor megint mi kerültünk lövőhelyzetig Szalai Ádám kísérletét azonban blokkolták. Hátul azonban ismét kifejezetten jól zárt a védelem, így hiába jártunk ritkán az ellenfél térfelén, nagy veszélyben nem forgott a magyar kapu sem.

Az egyre jobban rákezdő eső azonban rányomta a meccsre a bélyegét. A félidőig Sallainak, Schäfernek, illetve a másik oldalon Havertznek volt két próbálkozása, de egyik sem jelentett komoly izgalmat, az sokkal inkább, hogy Botka Endre majdnem kitörte a bokáját, szerencsére tudta folytatni a játékot.

Az első játékrészben tehát a magyar válogatott hozta azt a fegyelmezett játékot, amit – furcsa ilyet írni magyar csapatról az utóbbi 30 év után – lassan már kezdünk megszokni tőlük, mindig volt egy láb, ami megakassza a német támadásokat és ha más nem, akkor ki tudtuk vágni a másik térfélre a labdát.

A második játékrészre az eső alábbhagyott, a németek viszont egy fokkal feljebb kapcsoltak és az első percekben ismét a kapuhoz szegeztek minket, azonban egy kapu mellé tartó Havertz lövés és egy igen gyenge Sané-kísérlet volt ennek csak az eredménye, az 50. perc után pedig kiszabadultunk.

Ezután percekig ismét a mezőnyjáték dominált, az 55. percben egy szabadrúgás után Schäfer és Gündogan fejeltek össze csúnyán, Gündogant le kellett cserélni, Schäfer pedig nem utoljára használta a fejét a mérkőzésen.

De előtte előbb Szalainak, majd Fiolának osztott ki Karaszev játékvezető egy sárga lapot, utóbbit egy, a 16-os sarkánál elkövetett buktatásért figyelmeztették. Az ebből következő szabadrúgás után Gulácsi melléütött a labdának, így azt Hummels tette az üres kapura fejjel, Havertz pedig befejezte a támadást, 1-1.

Havertzet ezután lehozta Joachim Löw, talán nem is tudott leülni még, amikor a középkezdés után Sallai Schäferhez fejelt, aki Szalaival egyérintőzött, a visszakapott labdát Sanét megelőzve a kirobbanó Neuer mellett a kapuba fejelte a tizenegyespont magasságából, ismét mi álltunk továbbjutásra.

Ezután a németek már mindent egy lapra tettek fel, de kaput találó lövésük nem igazán volt, Kroos lőtt fölé egy ígéretes támadás végén.

A 84. percben aztán megtört a jég, Egy középre lőtt labda után a blokkról Goretzka elé pattant a labda, nagyjából úgy, ahogy az első mérkőzésen Guerreiro góljánál, és ő sem hibázott, bár Gulácsi beleért a megpattanó lövésbe. 2-2

Ezután a németeknek lett kevésbé sürgős a dolog, mi viszont Lovrencsicset és Nikolicsot hoztuk be. Ennek ellenére a hazaiak jól tudták tartani a labdát a mi térfelünkön, több szögletet is el tudtak végezni és csírájában fojtották el a magyar támadásokat, így a végére maradt a döntetlen.

Ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott végül 2 ponttal, a negyedik helyen búcsúzik a 2020-as Európa-bajnokságtól, azonban azt a két pontot a halálcsoportban szerezte a csapat, ráadásul az utolsó mérkőzés 84. percéig továbbjutásra álltak, így minden elismerést megérdemel a válogatott.