Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,78 Ft
Bitcoin
58,350 $

Magyar koronavírus-betegek kaphatják meg elsőként a citokin vihar elleni terápiát

Hazánkban kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű kezelésnek a klinikai tesztelési fázisai, amellyel az immunrendszer túlzott reakcióját, az úgynevezett citokin vihart lehet megelőzni.

...svg content...Budapest, 2020. május 21. Oberlander Eliezer hászid fiatalember, Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi vezetőjének fia, aki enyhe tünetekkel átesett a koronavírus-fertőzésen vérplazmát ad már másodszor a budapesti Plazma Szolgálat egészségügyi centrumban 2020. május 21-én. A fertőzésen átesettek vére ellenanyagot tartalmaz. A szakemberek jó eredményeket értek el a vérplazma-terápiával is, több ember életét sikerült megmenteni. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Demecs Zsolt
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hazánkban kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű kezelésnek a klinikai tesztelési fázisai, amellyel az immunrendszer túlzott reakcióját, az úgynevezett citokin vihart lehet megelőzni.

Az USA-ban élő magyar immunológus professzor, Baranyi Lajos elmondta, ha minden a tervek szerint halad, akár már idén év végén, vagy jövő év elején az orvosok rendelkezésére bocsájthatják a technológiájukat – számolt be róla a Növekedés.hu hírportál. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

Míg a koronavírus-fertőzést a betegek nagy része tünetmentesen, illetve enyhébb, megfázásos szimptómákkal sikeresen leküzdi, addig a kórházi ellátásra szoruló súlyosabb esetek egy részénél heveny kétoldali tüdőgyulladás és szervkárosodások alakulhatnak ki, amiért nem közvetlenül a COVID-19 kórokozója, hanem a szervezet kórokozóra adott túlságosan erős immunválasza a felelős.

Ezt a folyamatot hívják citokin viharnak, amit Baranyi peptides infúziós módszerével teljesen meg lehet akadályozni, ezáltal elkerülhetőek a krónikus és idős betegeknél fellépő szervleállások, így emberi életeket menthetnek meg.

A szakember az Egyesült Államokban és Németországban már elindította a terápia szabadalmi eljárást, és már megkezdte a magyar gyógyszerhatósággal az egyeztetéseket is annak érdekében, hogy a szükséges klinikai vizsgálatokat hazánkban végezhesse el – olvasható a Növekedés.hu weblapon.

Baranyi hozzátette, az állatkísérletek biztató eredményeket mutattak, a humán tesztelések első fázisai pedig valószínűleg Szegeden és Budapesten indulhatnak majd. Kizárólag önkéntesek jelentkezését várják, akiken először azt nézik meg, mennyire biztonságos és hatásos a kezelés. Ha semmiféle toxikus mellékhatás nem lépett fel, akkor második körben kiegészítő terápiaként már alkalmazhatják koronavírusos betegeken az eljárást.

Ha végül sikerrel zárulna a harmadik klinikai tesztfolyamat is, az azt jelentené, hogy Magyarországon vethetnék be a világon elsőként a citokin vihar terápiát, ami nem kis elismerés lenne hazánknak.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.