Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
372,31 Ft
Euró
397,77 Ft
Font
470,37 Ft
Bitcoin
64,069 $

Gyorsan terjed a madárinfluenza, az EU 15 ország számára 40 millió vakcinát biztosít

A gyártó a CSL Seqirus, s további 40 millió vakcina beszerzésére is van opció.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A gyorsan terjedő madárinfluenza miatt az Európai Unió 15 ország számára több mint 40 millió adag megelőző vakcinát biztosít, az első szállítmányok pedig Finnországba repülnek. Mindezen információkat uniós tisztviselők erősítették meg hétfőn, hozzátéve, hogy az adagokat elsősorban a baromfifarmokon dolgozóknak és állatorvosoknak szánják.

A Portfolio a Reutersre hivatkozva azt írja, a gyártó a CSL Seqirus, s további 40 millió vakcina beszerzésére is van opció. Egyúttal kifejtik: az oltásokat az Európai Bizottság sürgősségi egészségügyi szerve, a HERA (Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága), valamint 15 uniós és európai gazdasági térségbeli ország közösen szerzi be. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

A H5N1 vírus az Egyesült Államok legtöbb államában elterjedt, elsősorban baromfit fertőzve meg. Az elmúlt hónapokban több mint 80 tejgazdaságot érintett. Ahogy azt már megírtuk, április végén madárinfluenza-vírus nyomaira bukkantak bizonyos amerikai tejtermékekben, amelynek kapcsán az FDA azt közölte, biztonságos a tejellátás. A témát ebben a cikkben fejtettük ki.

Mindemellett arra is kitértünk, hogy már jegesmedvét is ölt a madárinfluenza, a kutatók pedig attól tartanak, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő. De a lap arra is emlékeztet: eddig nem volt megerősített emberről emberre történő átvitel, bár április óta hárman fertőződtek meg az USA-ban fertőzött szarvasmarhákkal való érintkezés után.

Az EU-ban a hatóságok szerint június eleje óta nincs aktív eset sem emberekben, sem szarvasmarhákban. „Az emberre történő átvitel továbbra is ritka esemény, és eddig nem észleltek tartós átvitelt emberek között” – tudatta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) heti jelentésében.