Megtalálták a madarak és dinoszauruszok közötti rokonság hiányzó láncszemét

Lida Xing
not image

Kulcsár Péter

2021. december 22. - 23:51

Már jó ideje ismert, hogy a modern kori madarak a dinoszauruszok közvetlen leszármazottai, egy megkövesedett embrió friss elemzése azonban érdekes megvilágításba helyezte ezt az ősi kapcsolatot.

Huszonegy évvel ezelőtt egy feltételezett dinoszaurusz tojás fosszíliáját szerezte meg az egyik kínai bányászati vállalat, a Yingliang Group igazgatója, Liang Liu. Amikor a 2010-es években a cég közelében megépítették a kőbányához köthető múzeumot, a fosszíliát lényegében újra felfedezték – ekkor azonosították a belsejében szunnyadó megkövesedett embriót.

A “Baby Yinglang” néven ismert, körülbelül 72-66 millió éves, 17 centiméter hosszúságú embriót a késő kréta időszakból származó kőzetekben találták meg a dél-kínai Kancsou régióban. Mély, fogatlan koponyája alapján megállapították, hogy egy oviraptoroszaurusz példányáról van szó, amely valószínűleg a tollas dinoszauruszok mindenevő fajához tartozhatott.

A brit Birminghami Egyetem és a Kínai Földtudományi Egyetem által vezetett nemzetközi tanulmányban kimutatták, hogy az embrió testtartása nagyon hasonlít a modern kori madarak bébijeinek pozitúrájához, így a központi idegrendszerük viselkedése is teljesen azonos lehetett.

Az oviraptoroszaurusz-bébi a fejét ugyanúgy lefelé hajtotta, lábait pedig a teste két oldalához tartotta, mint a madarak kicsinyei, míg a háta a tojás tompa végének ívét követte – ilyen hasonlóságot eddig még egyszer sem figyeltek meg őshüllőknél.

Fotó: Julius Csotonyi

Korábban úgy gondolták, hogy ez a fajta magzati pozíció kizárólag a madarak fő ismertetőjegye, az új felfedezés viszont azt sugallja, hogy a dinoszauruszok két lábon járó csoportjára, a Theropodákra szintén jellemző volt.

“Ez az apró, születés előtti dinoszaurusz-bébi úgy néz ki, mint egy tojásban összegömbölyödött madárfióka, ami újabb bizonyíték arra, hogy a mai madarakra jellemző számos tulajdonság először a dinoszauruszok őseinél alakult ki” – mondta az Edinburgh-i Egyetem professzora, Steve Brusatte.