Dollár
394,95 Ft
Euró
417,78 Ft
Font
484,26 Ft
Bitcoin
17,215 $

Függőség és depresszió gyógyítására is alkalmas lehet az LSD

Fotó: Flickr/Spaceout Cadet
Tudomány
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

A társadalom legtöbb szegmensében merev elutasítás van a kábítószerek legtöbbje iránt, még csak az érveket sem sokan hajlandók meghallgatni.

A marihuána kapcsán már számos tanulmány megjelent, hogy fájdalomcsillapításra és a szorongás csökkentésére is alkalmas, míg a pszichedelikus drogok használói sokszor rendkívül pozitív irányú változásról számoltak be életükben.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

E kettő kábítószer ráadásul nem rendelkezik komolyabb addikciós potenciállal, nullához közeli valószínűséggel válik fizikai függővé tőle az ember, így nem lehet egy lapon emlegetni az olyan keményebb szerekkel, mint a kokain vagy ópiumok.

Svéd tudósok most azt kezdték el vizsgálni, hogy az LSD-nek vannak-e jótékony hatásai az emberi pszichére, képes-e gyógyítani az olyan helyzeteket, mint a depresszió vagy a függőség – számolt be róla a Sputnik News.

A tudósok patkányokon fogják vizsgálni, hogy az LSD pontosan milyen hatással van az agyukra, az agyi működésükre, különösen a depresszió és a függőség tekintetében. Ennek vizsgálatához kis elektródokat építettek az állatok agyába, amin keresztül rendes vizsgálatokat tudtak végezni.

Már korábbi kutatások egyébként igazolták, hogy a pszichedelikus drogoknak, mint a pszilocibin („varázsgomba”) és az LSD, jótékony hatása van a depresszió, az OCD és a különböző függőségek gyógyítása terén, azonban további, szélesebb körű vizsgálatok szükségesek.

Az LSD-t még 1938-ban szintetizálta a svájci Albert Hofmann, aki mérgezés elleni gyógyszert tervezett eredetileg gyártani belőle. Sokaknak feltűnt, különösen a háború után, hogy érdekes viselkedésbeli változásokat tud okozni a fogyasztóinál.

Már akkor úgy tűnt, hogy számos pszichés betegség gyógyítására használni lehet majd, azonban az USA által hirdetett drogháború miatt nem volt lehetőség ezt tanulmányozni. Mivel a világ legtöbb országában konzervatívan állnak hozzá ezekhez, ezért nem is nagyon történnek alapos vizsgálatok.