Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,129 $

Lézerfegyvert fejleszt az USA és Izrael számára a Rafael és a Lockheed Martin

TÉMÁK:
#izrael #USA
Fotó: Illusztráció | Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Várhatóan az első olyan lézeres légvédelmi rendszer lesz, amely hatékonyan bevethető rakéták ellen is.

Az amerikai Lockheed Martin és az izraeli Rafael Advanced Defense Systems között nemrégiben aláírt együttműködési megállapodás értelmében egy nagyenergiájú lézerfegyverrendszer közös fejlesztését, tesztelését és gyártását kezdik meg – adta hírül a The Jerusalem Post.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

“Azon dolgozunk, hogy ügyfeleink a legfejlettebb, leghatékonyabb és a kategóriájukban legjobb rendszereket kapják” – mondta Yoav Har-Even nyugalmazott vezérőrnagy, a Rafael vezérigazgatója és elnöke, aki szerint az izraeli fegyverpiac ereje megsokszorozódik az új rendszer bevezetését követően.

Az USA is beszáll, élén a Lockheed Martin fejlesztőcsapatával

A közös fejlesztés a Rafael és a Védelmi Minisztérium Védelmi Kutatási és Fejlesztési Igazgatósága által az Iron Beam projekt keretében, egymástól függetlenül kifejlesztett, már meglévő eszközökön alapul, a rendszert pedig az Egyesült Államokban is bevetik majd.

A rendszert Izrael többrétegű légvédelmi rendszerébe kell integrálni, hogy védje az infrastruktúrát, a stratégiai helyszíneket, a manőverező erőket és a lakossági célpontokat. Ran Gozali, a Rafael ügyvezető alelnöke, a vállalat szárazföldi és haditengerészeti rendszerek igazgatóságának vezetője elmondta: “A rendszert úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson a mai összetett harctéren felmerülő fenyegetésekkel szemben.”

A Lockheed Martin közölte, hogy több évtizedes védelmi technológiai szakértelmét kívánja felhasználni a közös fejlesztéséhez. “Ez az egyedülálló rendszer a legmodernebb lézertechnológiával bővíti Izrael létfontosságú lég- és rakétavédelmét, és megtisztelő számunkra a lehetőség, hogy a Lockheed Martin szerepét Izrael állam biztonsági csapattársaként bővíthetjük” – írták közleményükben.