Letartóztattak egy aktivistát, amiért elégetett egy thai királyt ábrázoló fényképet

Bangkok, 2021. február 28. Kormányellenes tüntetők vonulnak a miniszterelnöki rezidencia felé Bangkokban 2021. február 28-án. MTI/EPA/Narong Szangnak
not image

Kulcsár Péter

2021.március.4 - 02:10

Szerdán őrizetbe vette a thai rendőrség azt a kormányellenes tüntetőt, aki nyilvánosan gyújtotta fel Vadzsiralongkorn király portréját.

A 32 éves zenészt és politikai aktvistát, Csaiamorn “Ammy” Kaevviboonpant a Bangkoktól északra található Ajuttaja provinciában tartóztatták le, miután felgyújtott egy, a király ábrázoló fotót az egyik bangkoki börtön előtt – adta hírül a Reuters.

Csaiamorn akár 15 év letöltendő börtönbüntetést is kaphat abban az esetben, ha bűnösnek találja őt a bíróság, márpedig a thai törvények rendkívül szigorúak, így könnyen lehet, hogy a királyi család megszégyenítése miatt évtizedekig rácsok mögé kerülhet a művész.

A rendőrség közleménye alapján Csaiamornt letartóztatása után egy közeli kórházba szállították, ugyanis őrizetbe vétele során megsérült.

Az aktivista ügyvédje, Saszinan Thamnithinan elmondta, Csaiamornnal legkorábban szerdán este találkozhat, a rendőrök ugyanis ekkor lesznek csupán jogosultak arra, hogy a jogvédőt közel engedjék ügyfeléhez.

Thaiföldön az elmúlt hetekben heves tüntetések söpörtek végig, főként azért, mert nem értettek egyet a megválasztott miniszterelnök, Prajut Csan-ocsa döntéseivel, aki szigorítani kívánt az eddigi, királyi családdal kapcsolatos rendeleteken, és meg akarta reformálni a monarchia szabályait.

A demonstrálók vezetői közül jelenleg négyen tartózkodnak börtönben, a portréégetés is éppen azon a tüntetésen történt, amelyen a kormányfő lemondását követelte a feldühödött tömeg.