Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,86 Ft
Euró
381,61 Ft
Font
445,49 Ft
Bitcoin
43,545 $

Lehet, hogy egyetlen dózis Pfizer-vakcina megvéd a tünetmentes fertőzéstől?

Egy megjelenés előtt álló tanulmány szerint a koronavírus elleni védőoltás egyetlen dózisa védelmet nyújthat a tünetmentes fertőzéssel szemben.

Kálmáncsa, 2021. február 20. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái a második adag oltásához Kálmáncsán, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthonban 2021. február 20-án. MTI/Varga György
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Újabb tanulmányok bizonyítják, hogy a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának egyetlen adagja védelmet nyújthat a tünetmentes fertőzéssel szemben, ami kulcsfontosságú lehet a vírus átadásának megelőzésében.

A kutatók PCR tesztek elvégzésével vizsgálták a Cambridge-i Egyetem Kórházainak oltással rendelkező és oltással nem rendelkező egészségügyi dolgozóit, írja a CNN. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

Azon a munkavállalóknak, akik nem estek át korábban a védőoltáson, 0.80%-a pozitív eredményt kapott vissza a koronavírus-tesztről, azon egészségügyi dolgozók, akik az elmúlt 12 napban kaptak meg egyetlen dózis vakcinát, 0.37%-ban voltak fertőzöttek, és azok akik több mint 12 napja kapták meg az oltóanyagot egy adagját, 0.20%-ban teszteltek pozitívra.

A cambridge-i kutatók által végzett vizsgálatok egyelőre megjelenés és szakértői ellenőrzés előtt állnak, de a szerzők szerint valódi tudományos bizonyítékot találtak arra, hogy a vakcina egyetlen dózisa magas szintű védelmet nyújt a SARS-CoV-2 tüntetmentes fertőzése ellen. 

A cambridge-i eredmény a múlt héten megjelent tanulmányt erősíti meg, mely a Pfizer védőoltásával kapcsolatban mondta ki, hogy az oltóanyag egyetlen dózisa az aszimptomatikus fertőzés kockázatát 72%-kal csökkenti, míg a vakcina mindkét adagja 85%-os eredményt ért el ugyanebben a vizsgálatban. 

Optimizmusra adhatnak okot az újabb eredmények, hiszen azt sugallják, hogy a vakcinával megakadályozható a koronavírus terjedése, ez pedig az alapfeltétele annak, hogy legyőzzük a járványt.