Elkészült a világ legvékonyabb felhőkarcolója New Yorkban

111 West 57th
Technológia
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Befejeződött a világ legkarcsúbb, 435 méter magas felhőkarcolójának építése.

A 111 West 57th, más néven Steinway Tower a nyugati félteke második legmagasabb felhőkarcolójának számít a 472 méteres Central Park Tower után.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A 84 emeletes, összesen 60 lakásnak helyet adó építményt a manhattani felhőkarcolók aranykora ihlette: a Steinway Towerben többek között egy 25 méter hosszú úszómdence, és más luxusfelszereltségek, például egy teraszos fitneszközpont és egy privát étterem is található.

A New York-i Manhattan Midtown kerületben felhúzott felhőkarcolót a helyi SHoP Architects iroda tervezte, tervrajzát 2013-ban hagyták jóvá, végül az építését 2014-ben kezdték meg – olvasható a 111 West 57th hivatalos weboldalán.

Ahhoz, hogy a 24:1 magasság-szélesség aránnyal rendelkező Steinway Tower képes legyen saját súlyát elbírni, építése során a világ legnagyobb szilárdságú betonját használták fel.

Az előre tervezett kialakítás ellenére az épület nem lépcsőzetes, hanem hagyományos profilt kapott; az autentikus anyagból, terrakottából készült záróelemek eltérő fényekben pompáznak, és különböző szögekből nézve színt és textúrát változtatnak.

Aki szeretne magának lakást venni a Steinway Towerben, annak jócskán a zsebe mélyére kell nyúlnia: egy átlagos rezidencia 7,75 millió dollárba kerül, míg a tetőtéri luxuslakások 66 millió dollárt kóstálnak.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja