Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

Légiutaskísérő mondta el, miért ne aludjunk felszállás és landolás közben a gépen

Akár erős fájdalmat vagy fülvérzést is tapasztalhatunk, és a hallásunk is károsodhat, ha nem figyelünk oda.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Minden bizonnyal sokakkal megesett már, hogy amint elfoglalták a helyüket a gépen, azonnal el is aludtak. Ám egy stewardess arra hívta fel a figyelmet egy TikTok-videóban, hogy ez a szokás káros is lehet. Mint mondta, azért is fontos, hogy ne aludjunk, mert még felszállás előtt is adódhatnak olyan vészhelyzetek, amikre jobb, ha ébren reagálunk.

De a fő ok szerinte az, hogy nem tesz jót az ember fülének, ha rögtön aludni tér a repülőn, vagy ha a leszálláskor is alszik még. Magyarázta szerint amennyiben valaki a gép felszállása közben alszik, akkor megnő az esélye, hogy fül barotraumája, más néven „repülőgépfüle” legyen, amit a fül belső és külső része közötti nyomáskülönbség okoz. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A dobhártya megszenvedi a fel- és leszállásokat, a légnyomások változása miatt tompává válhat a hallásunk és akár enyhe fájdalmat is érezhetünk. Ezeket sokan úgy szokták „orvosolni”, hogy nagyokat nyelnek, ami nem véletlen, a szakemberek szerint így, vagy akár ásítással, illetve rágással is nyomást lehet gyakorolni a fülre, és enyhülhetnek a tünetek – szúrta ki a videót a 24.hu.

@wonderfullyale What not to do on an airplane ✈️ #flightattendant #traveltips #flightattendanttips #traveldonts ♬ original sound – Ale

„Amikor viszont alszunk, ezeket nem tudjuk megtenni” – emelte ki a légiutaskísérő. Ráadásul, ha valaki allergiás vagy valamilyen fertőzése van, akkor megnő az esélye a fül barotraumának. Érdemes tehát megfogadni a tanácsát és alvás helyett nagyokat nyelni a felszállás előtt. A cikkben végül hozzáteszik azt is:

Az enyhébb fül barotrauma halláscsökkenést is okozhat, súlyosabb esetben viszont erős fájdalom, szédülés vagy akár fülvérzés jár vele. Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy stewardess elárulta, mit nem érdemes enni és inni a repülőn, illetve arra is kitért, miket vigyünk magunkkal az említett ételek és italok helyett.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.