Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

A világ legidősebb emberének bélflórája 17 évvel volt fiatalabb valódi koránál

A világ legidősebb emberének bélflórája 17 évvel volt fiatalabb valódi koránál

A világ legidősebb emberének bélflórája 17 évvel volt fiatalabb valódi koránál
A Jiji Press japán hírügynökség által 2024. augusztus 21-én közreadott, Asija városvezetése által készített kép a 116. születésnapját ünneplõ japán Itooka Tomikóról Asijában május 23-án. Itooka lehet a világ legidõsebb embere, miután augusztus 19-én, 117 éves korában meghalt a spanyol Maria Branyas Morera. MTI/EPA/Jiji Press/Asija városvezetése

A 117 évet élt Maria Branyas Morera bélrendszerének vizsgálata forradalmi felfedezéseket hozott a hosszú élet titkáról.

Barcelonai kutatók részletesen megvizsgálták a 2024 augusztusában elhunyt Maria Branyas Morera szervezetét, aki 117 éves korával a világ legidősebb embere volt. A tudományos elemzés meglepő eredményt hozott, ugyanis a hölgy bélflórája egy nála 17 évvel fiatalabb ember sejtműködését mutatta.

A spanyol kutatócsoport által készített, még szakmai ellenőrzés előtt álló tanulmány szerint Maria szervezetében kiemelkedően magas szintet mutattak a bifidobaktériumok, amelyek kulcsszerepet játszanak az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. Bélrendszerének mikrobiomja kifejezetten gyulladáscsökkentő hatású volt, ami magyarázatot adhat kivételes élettartamára.

Maria halála előtt készült interjújában elmondta, hogy napi háromszori joghurtfogyasztást, rendszeres sétákat és gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrendet követett. Emellett tudatosan kerülte a dohányzást, az alkoholt és a mérgező kapcsolatokat, miközben sok időt töltött szerettei társaságában.

A fermentált tejtermékek rendszeres fogyasztása

Rob Hobson táplálkozási szakértő, az Unprocess Your Life című könyv szerzője az Independent hasábjain keresztül rávilágított arra, hogy a természetes joghurt élő baktériumkultúrái jelentősen hozzájárulnak a kiegyensúlyozott bélflóra kialakításához. A szakember hangsúlyozta, hogy ez a mikrobiom nem csupán az emésztésre van hatással, hanem befolyásolja a hangulatot és az immunrendszer működését is.

A fermentált tejtermékek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb gyulladásszinttel, valamint csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések és az időskori egészségromlás kockázatát. Hobson ugyanakkor kiemelte, hogy a joghurt önmagában nem csodaszer, Maria kivételes élettartamához táplálkozási szokásainak és életmódjának együttes hatása vezetett.

A szakértő szerint a bélflóra egészségének megőrzésében kiemelkedő szerepet játszik a változatos, rostokban és polifenolokban gazdag táplálkozás. Ezek a növényi vegyületek táplálékul szolgálnak a jótékony bélbaktériumok számára, növelve ezzel a mikrobiális diverzitást. A baktériumok működésük során olyan rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, mint például a vajsav, amely gyulladáscsökkentő hatású és védi a bélnyálkahártya épségét.

A mindennapos testmozgás szintén pozitívan befolyásolja a bélflóra összetételét. „A rendszeres mozgás serkenti a jótékony baktériumok szaporodását, különösen azokét, amelyek vajsavat termelnek. Ez az anyag gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert és alapvető szerepet játszik a bélrendszer egészségének fenntartásában” – magyarázta Hobson.