Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

A leggazdagabb ukrán oligarcha ígéretet tett, újjáépíti az ostromlott Mariupol városát

A leggazdagabb ukrán oligarcha is megszólalt a háború kapcsán, aki nem mellékesen az Azovsztal, illetve az Iljics Acél- és Vasművek tulajdonosa is.

...svg content...Lerombolt lakóépület romjai a délkelet-ukrajnai kikötõvárosban, Mariupolban 2022. április 13-án. MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rinat Akhmetov, a Metinvest, az Azovsztal és az Iljics Acél- és Vasművek tulajdonosa kijelentette, üzleti birodalmát jóformán teljesen elpusztították az Ukrajna keleti felén már 2014 óta tartó heves harcok, a háború pedig csak tovább rontott a helyzeten, de „biztos benne”, hogy az ország „bátor katonái” állni fogják a sarat, és megvédik az ukrán területeket.

Úgy fogalmazott, „számomra Mariupol mindig is ukrán város volt és az is marad”, kiemelve, hogy Mariupol városának kegyetlen ostroma „egy globális tragédia” és egyben „a hősiesség globális mintapéldája”. Ennek kapcsán pedig köszönetet mondott az ukrán erőknek, akik az elképzelhetetlen nehézségek ellenére is megvédik a várost, hozzátéve, hogy megérti, „milyen nehéz lehet most számukra”. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Habár pontos tartózkodási helyét nem osztotta meg, közölte, hogy február 16-án Mariupolban járt, találkozott munkásokkal és civilekkel is, most pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy visszatérjen „egy ukrán Mariupolba”, és megvalósítsa új termelései terveit, hogy „a Mariupolban előállított acél ugyanúgy versenyezhessen a globális piacon, mint korábban”.

A Forbes jelentése szerint Akhmetov nettó vagyona 2013-ban mintegy 15,4 milliárd dollárra rúgott, jelenleg pedig közel 3,9 milliárd dolláron áll. A leggazdagabb ukrán oligarcha kijelentette, az ő meglátása szerint a háború már 2014-ben elkezdődött, amikor elveszítette „minden vagyonát a Krímben és Donbászban”, vele együtt a vállalkozásokat is, ám ennek kapcsán úgy fogalmazott: „ez csak még keményebbé és erősebbé tett” – idézte a Sky News.

Habár Akhmetov és Zelenszkij kapcsolata sosem volt túlzottan rózsás, és az ukrán elnök novemberben azzal vádolta, hogy puccsot készített elő ellene összefogva az oroszokkal, Akhmetov visszautasította Zelenszkij kijelentéseit. Ez pedig abból a szempontból érdekes, hogy most megdicsérte Zelenszkij háborús retorikáját és erőfeszítéseit, sőt, ígéretet tett arra, hogy segítséget fog nyújtani Ukrajnának Mariupol újjáépítésében.