Legalább 800 etióp polgárt öltek meg, amiért megvédték a frigyládát

Flickr/Rod Waddington
not image

Borbély Fanni

2021. február 22. - 17:54

Állítólag legalább 800 embert öltek meg Etiópiában, miután életüket kockáztatva védték a a frigyládát a helyi milíciáktól.

Az etióp keresztények azt állítják, hogy a bibliai frigyláda az etióp Tigray régió Axum városában található templomban őrzik a legnagyobb biztonságban. Az etióp katonák és a lázadó harcosok csatájára még ősszel került sor, ám erről csak most számoltak be.

Getu Mak, a helyi egyetem egyik oktatója azt nyilatkozta, mikor az emberek meghallották a katonák lövéseit, azonnal a templomba siettek, hogy segítséget nyújtsanak a papoknak a frigyláda védelmében, azonban az összecsapás során sokan életüket vesztették.

A New York Post azt írja, a halálos végkimenetelű ostromról szinte senki sem értesült, ugyanis Tigray egy ideje el van zárva a külvilágtól, az újságírók számára pedig szigorúan tilos a belépés a régióba.

Egy Axumban lakó diakónus elmondta, ő maga is segédkezett a holttestek megszámlálásában, valamint összegyűjtötte az áldozatok személyi igazolványait és részt vett a tömegsírokban történő nyugalomra helyezésükben. A diakónus becslései szerint megközelítőleg 800 embert öltek meg a templomban és a város környékén.