Leállította az internetszolgáltatást a mianmari hadsereg a tüntetések miatt

Rangun, 2021. február 6. Az ellenállás jelképének tekintett kézjelet mutatják a puccs ellen tüntetõk Rangunban 2021. február 6-án. A hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban. MTI/EPA/Lynn Bo Bo
not image

Kulcsár Péter

2021.február.6 - 23:39

Szombat óta elérhetetlen az internet Mianmarban, ugyanis a puccsot végrehajtó hadsereg beszüntette a lakosok hozzáférését a világhálóhoz.

Miután a katonaság tisztjei elfoglalták a kormányépületeket, a rohamosztagosok pedig őrizetbe vették a demokratikus úton megválasztott Aun Szan Szu Kji elnököt, mianmariak tízezrei vonultak az utcára az ország legnépesebb városában, Rangunban.

A demonstrálók nagy része vörösben jelent meg, amely Szun Kji Nemzeti Demokratikus Liga (NLD) pártjának színe. A párt 2020. november 8-án toronymagasan nyerte meg a választásokat, a hadsereg azonban nem ismerte el az eredményeket, a tábornokok pedig csalással vádolták meg az újonnan hivatalba lépő elnököt.

Miközben a protestáló aktivisták a közösségi médián keresztül üzentek a lakosságnak, hogy csatlakozzanak a tüntetésekhez, az országban hirtelen leállt az internetszolgáltatás. A NetBlocks internetfigyelő csoport szerint egész Mianmarban lekapcsolhatták a világhálóhoz való hozzáférést, Twitterre például 54 százalékkal kevesebben tudtak csak bejelentkezni – írta a Reuters hírügynökség.

Szombaton kiterjesztették a tiltásokat Twitterről Instagramra és Facebookra is, így gyakorlatilag csakis a hadsereghez közeli információs csatornák és a Google bizonyos funkciói működnek az országban.

A Telenor norvég mobilszolgálató közleményéből megtudhattuk, a helyi hatóságok arra kérték a cégeket, hogy szüneteltessék Mianmarban a Twitterhez és az Instagramhoz való hozzáférést addig, amíg parancsba nem kapják, hogy oldják fel az intézkedéseket.

A tüntetők többsége VPN segítségével újra tudott csatlakozni a Facebookra, ezáltal az internet leállítása nem éppen sült el jól, mégis milliók maradtak információ nélkül, hiszen nem mindenki tudja bekapcsolni ezt a funkciót a telefonján vagy számítógépén.

A mianmari civil szervezetek felszólították az internet- és mobilszolgáltatókat, hogy ne engedelmeskedjenek az internet-hozzáférést blokkoló junta-rendeleteknek. A Telenor szóvivője az internet lekapcsolása előtt azt mondta, jogilag kötelesek követni a közösségi média blokkolásának elrendelését, egyúttal kiemelte, követni fogják a nemzetközi emberi jogi irányelveket.