Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,67 Ft
Euró
394,44 Ft
Font
460,80 Ft
Bitcoin
62,728 $

Lázadó csoport terjeszkedik Kongó ásványkincsekben gazdag keleti részén, romlik a biztonsági helyzet

Újabb problémával szembesülnek a kongóiak.

Fotó: Unsplash/Kaysha
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ kongói különmegbízottja az AP jelentése szerint úgy fogalmazott, a közelmúltbeli választások óta romlott a biztonság az afrikai ország ásványkincsekben gazdag keleti részén, ahol egy állítólagosan a szomszédos Ruandával kapcsolatban álló lázadócsoport „jelentős előrelépéseket tett és terjeszkedik”.

Az ENSZ különmegbízottja, Bintou Keita a konfliktus sújtotta afrikai ország aktuális biztonsági helyzete kapcsán szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának elmondta, hogy a lázadók terjeszkedése „még katasztrofálisabb humanitárius helyzetet teremtett, a belső menekültek száma pedig soha nem látott méreteket öltött”. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

A Kongó és Ruanda közötti egyre növekvő feszültség a múlt hónapban arra késztette az Egyesült Államokat, hogy a valaha volt legélesebb figyelmeztetést küldje a két ország vezetőinek: az USA figyelmeztette a két országot, hogy „vissza kell vonulniuk a háború széléről” és a békére kell törekedniük.

Robert Wood, az Egyesült Államok helyettes nagykövete elítélte „az M23 lázadócsoport és a ruandai védelmi erők agresszív katonai behatolását” Kelet-Kongóba, valamint az ENSZ-békefenntartók elleni támadásokat, felszólítva Ruanda és Kongó vezetőit, hogy törekedjenek a békére, „népük, a régió és a világ érdekében”.

Jogerősen elítélték a férfit, aki a veronai buszbaleset áldozatainak rokonait zaklatta

A Fővárosi Törvényszék szerdán másodfokon helybenhagyta annak a férfinak a büntetését, akit az elsőfokú bíróság többrendbeli zaklatás vétsége miatt 1 év 6 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélt.