Laboratóriumban növesztett szuperolcsó csirkemellet dobtak piacra

Future Meat Technologies
not image

Kulcsár Péter

2021. december 24. - 03:44

A Future Meat izraeli startup cégnek sikerült 1,70 dollárra csökkenteni mellenként a laboratóriumban tenyésztett húsok árát, ami óriási teljesítmény, hiszen 2013-ban még 330 ezer dollárért kínálták az ilyen módon elkészített hamburgereket.

A Future Meat egyike azoknak a tenyésztett húst előállító vállalatoknak, amelyek azon dolgoznak, hogy elérjék a hagyományos hústermékekkel való költségparitást: az Impossible Foods, az Eat Just és a szintén izraeli Aleph Farms is jelentős előrelépéseket tett az elmúlt néhány évben.

Annak ellenére, hogy olyan nagynevű láncoknál is felbukkantak már a különleges ínyencségek, mint a KFC és a McDonald’s, a laboratóriumban termesztett hús széles körben még nem került a szupermarketek polcaira, mivel az előállítási költségek továbbra is az eget verdesik.

A Future Meat saját, szabadalmaztatott technológiájával, amelyet „médiamegfiatalítási folyamatnak” nevez, ezt a lemaradást szeretné gyorsan behozni. A módszer lényege, hogy az élő állatokból kinyert sejtekből rozsdamentes acélból készült fermentorok segítségével folyamatosan eltávolítják a salakanyagokat, miközben tápanyagokkal táplálják őket, hogy szövetekké, majd ehető húsdarabokká fejlődjenek.

A vállalat szerint ez az eljárás az ipari szabványoknál tízszer nagyobb hozamot eredményez, miközben 80 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátással jár, ezenfelül 99 százalékkal kevesebb földterületet és 96 százalékkal kevesebb édesvizet igényel, mint a hagyományos hústermelés.

A Future Meat még februárban jelentette be, hogy technológiája olyan szintre fejlődött, hogy 7,50 dollárért képes egyetlen darab tenyésztett csirkemellet előállítani, majd júniusban megnyitották a világ első laboratóriumban termesztett húsüzemét az izraeli Rehovot városában, ahol 3,90 dollárért tudták előállítani a finomságokat.

Miután a létesítményt a médiamegfiatalítási technológiájának méretnövelésére használták, a vállalat szerint ezt az árat 1,70 dollárra csökkentették, míg a fél évvel ezelőtti 18 dollárról 7,70 dollárra zuhant a tenyésztett csirkemell 0,5 kilogrammjának előállítási költsége.

Folyamatosan bizonyítottuk, hogy az egysejtes technológiánk és a szérummentes tápközeg-készítményeink gyorsabban elérhetik a költségparitást, mint ahogy azt a piac előrejelezte. Azt is bebizonyítottuk, hogy a szabadalmaztatott médiumfiatalítási technológiánk 100 milliárd sejt/liter feletti sejtsűrűséget tesz lehetővé, ami az ipari szabványnál tízszer nagyobb termelési sűrűséget jelent” – mondta Yaakov Nahmias professzor, a Future Meat alapítója és elnöke.