Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,68 Ft
Euró
392,51 Ft
Font
457,89 Ft
Bitcoin
60,887 $

Biztató eredményeket mutat a kutyáknál alkalmazott daganatellenes vakcina

Egy folyamatban lévő klinikai vizsgálat ígéretes eredményeket mutat egy kutyák számára kifejlesztett, daganatok kezelésére szolgáló oltóanyaggal, amelynek előnyei az emberi alkalmazásra szánt hasonló vakcinák fejlesztése terén is megmutatkozhatnak.

Fotó: Unsplash/Alvan Nee
Orvostudomány

Kiss László

Szerkesztő

A 2016-ban kezdődött klinikai tesztelésbe 300 kutyát vontak be és oltottak be egy innovatív, immunterápiás daganatellenes vakcinával. Az előzetes adatok szerint bizonyos tumorok esetében a 12 hónapos túlélési arány 35%-ról 60%-ra nőtt a beoltott kutyák körében, emellett számos állatnál a daganatok mérete is csökkent a kezelés hatására.

A kutya EGFR/HER2 peptid rák elleni immunterápiás kezelés néven ismert oltóanyag az autoimmun betegségek kutatásából eredeztethető. A daganatos sejtek a szervezet saját sejtjeinek tűnnek, így a vakcina arra sarkallja az immunrendszert, hogy megtámadja ezeket, hasonlóan az autoimmun rendellenességekhez. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A vakcina működési elve, hogy antitestek termelését váltja ki a szervezetben, amelyek a rákos sejteken található bizonyos fehérjékhez, mint az EGFR és HER2, kapcsolódnak. Ezen fehérjék túltermelődése okozza a tumorsejtek szabályozatlan burjánzását. A készítmény előnye, hogy többféle antitest képződését serkenti, így megnehezítve a daganat alkalmazkodását és rezisztenciáját.

Mivel az emberek és kutyák daganatos megbetegedései sok hasonlóságot mutatnak, a kutyáknál végzett kutatás eredményei fontos kiindulópontot jelenthetnek az emberek számára kifejlesztendő daganatellenes vakcinák terén is. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az oltóanyag nem egyformán hatékony minden kutyánál, ami várhatóan az emberi alkalmazás során is kihívást jelenthet majd.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.