Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,515 $

Kutatás: hamarabb halnak meg azok, akiket sosem látogatnak meg szerettei

De a szakértők szerint nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok is, akik a társadalmi elszigeteltség egynél több formáját tapasztalják.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Glasgow-i Egyetem akadémikusai végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, mennyire kártékony az emberek egészségére a magány. A brit Biobank tanulmányát használták fel alapnak, ami a felnőttkorúak egészségi állapotát és genetikáját követi nyomon szerte az Egyesült Királyságban – írja az Index a The Guardian cikkére hivatkozva.

Az új kutatás arra a megállapításra jutott, miszerint hamarabb halnak meg azok, akiket sosem látogatnak meg családtagjai és egyedül élnek. De a szakértők szerint nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok is, akik a társadalmi elszigeteltség egynél több formáját tapasztalják. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Kiemelték, 77%-kal nagyobb eséllyel halnak meg hamarabb a magányosan élők, akik nem látogatnak senkit, és őket sem látogatják. Emellett arra is kitértek, akik sok időt töltenek magányosan, jellemzőbben szoknak rá egészségtelen és káros szokásokra, mint például a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás.

Mindemellett azt is megállapították, már havi egyszeri látogatás is csökkenthet ezen a kockázaton, ugyanis ez a fajta rendszeres szociális interakció is potenciálisan védő hatást fejt ki. Roman Raczka, a Brit Pszichológiai Társaság megválasztott elnöke és a Klinikai Pszichológiai Osztály elnöke úgy fogalmazott:

„Fontos megérteni, milyen jelentős közegészségügyi problémákat okoz a magány, és milyen fontos társadalmi szinten tenni ellene. Ezt úgy kezdeményezhetjük, hogy megismerkedünk a magány különböző dimenzióival és okaival”. Caroline Abrahams, az Age UK jótékonysági igazgatója pedig hozzátette, a kutatás még inkább rávilágított a közeli barátok és családtagok fontosságára.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.