Clouds
21 Budapest
Dollár
375,13 Ft
Euró
399,84 Ft
Font
457,98 Ft
Bitcoin
28,484 $

Kutatás: mesterséges RNS-sel és DNS-sel a rák elleni küzdelemben

TÉMÁK:
#Kutatás
Fotó: Unsplash
Orvostudomány
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az új módszer pont ott ér el diadalt, ahol a hagyományos kezelések már hatástalanok, ami a betegeknek és a gyógyszergyártóknak is jó hírt jelent.

A SciTechDaily beszámolója alapján a Tokiói Egyetemen végezték el azt a kutatást, amelynek során a tudósok áttétes daganatokat is sikeresen kezeltek egy génszerkesztésre használt rendszerrel, s ezzel jelentős áttörést értek el.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Ugyanis a mesterséges DNS-nek köszönhetően emberi méhnyakrákos, mellrákos sejteket, valamint egerek melanómás sejtjeit vették célba, majd pusztították el, s ez azt is jelenti, hogy a jövőben új, hatásosabb gyógyszereket fejleszthetnek ki.

A kísérletben kémiai úton szintetizált, az eddigiekhez eltérő módon, hajtűszerűen hajlított alakú dezoxiribonukleinsavat juttattak a rákos sejtekbe, ahol azok mikro-RNS-molekulákhoz (amiket a rákos sejtek túltermelnek) kapcsolódtak.

A mikro-RNS-hez kapcsolódó DNS olyan hosszú molekulaláncokká alakult, amely kiváltotta az immunrendszer válaszát, s ennek hatására a tumor növekedése leállt, vagyis a szervezet fel tudott lépni a tumorral szemben – írta az Egészségkalauz.

Ez azért remek hír, mert az eddig használt gyógyszerek nem tudnak különbséget tenni az egészséges és rákos sejtek között, így az immunrendszer a hatásukra mindkettőt pusztította, míg a hajtűalakú, mesterséges DNS szelektív hatást váltott ki.