Kutatás: ez az étrend segíthet a demencia megelőzésében
Ennek megállapításához több mint 60 ezer ember adatait elemezték 9 éven át, s ez idő alatt 882 embernél jelentkeztek a tünetek.
Világszerte 55 millió embert érint a demencia valamelyik formája, ám sajnálatos módon egyelőre nincs rá gyógyír, sem biztos megelőzési mód, egy kutatás viszont meglehetősen érdekes információkkal szolgált a témát illetően.
Ugyanis kiderült, hogy a mediterrán diétát követőknél 23%-kal alacsonyabb az esély, hogy kialakul a demencia, szemben azokkal, akik nem ezen alapelvek szerint étkeznek – derül ki a CNN beszámolójából.
A kutatásban több mint 60 ezren vettek részt, s a tudósok az ő adataikat elemezték 9 éven át. Ez idő alatt 882 embernél állapítottak meg demenciát, akik 40-69 év közti, fehér brit vagy ír emberek voltak, emellett két kérdőívet is ki kellett tölteniük az étkezésük kapcsán.
Még több információra lenne szükség
Susan Mitchell, az Alzheimer’s Research UK szakpolitikai vezetője elismerte, számos bizonyíték létezik arra, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet csökkenteni a kognitív hanyatlás kockázatát.
Majd hozzátette, az új eredmények segítenek bővíteni a képet, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy feltárják, ezek az előnyök más közösségekre is érvényesek-e, vagyis enélkül nem lehet egyértelmű kijelentéseket tenni.
Az Infostart szerint a mediterrán étrend a zöldségekre és gyümölcsökre épít a teljes kiőrlésű gabonafélék, babok és magvak, valamint diófélék mellett, s az extra szűz olívaolajat részesíti előnyben más zsiradék helyett.
Az ezen étrendet követők ritkán használnak cukrot és lisztet, illetve vörös húst is keveset fogyasztanak. Ehelyett tojást, tejtermékeket, halakat és szárnyasokat választanak, nem megfeledkezve a rendszeres testmozgásról és a káros szokások (pl. dohányzás) mellőzéséről.