Kukába dobta a Facebook a saját neurális headsetjének fejlesztését

Facebook
not image

Kulcsár Péter

2021.július.19 - 18:12

A közösségi média népszerű platformjának vezetősége bejelentette, hogy nem foglalkoznak tovább azzal a VR headsettel, amellyel neurális agyhullámokat alakítottak volna át beszéddé.

A Facebook azonban nem állt le, az egészen ambiciózus ötlet helyett egy csuklóra helyezhető szerkezetet szeretnének megalkotni, ami VR környezetben kontrollerként működik.

A nagyvállalat hivatalos blogbejegyzése szerint továbbra is hisznek a neurális agy-komputer interfészek sikerességében és létjogosultságában, viszont inkább új alternatíva után nézelődnek, mivel ennek a kütyünek még nincs megfelelő célközönsége és piaca.

A cég egyébként több mint négy évet töltött a headset fejlesztésével, azonban nem értek el olyan áttörést, amire azt lehetett volna mondani, hogy érdemes piacra dobni a szerkezetet, mivel az agyhullámok túlságosan bonyolultnak bizonyultak, így a felhasználható adatok begyűjtése is rendkívül körülményes volt.

Mark Chevillet, a projekt egyik vezető neurológusa elmondta, a Facebook saját döntése értelmében fejezték be a kutatásokat, mivel még nem értek el arra a szintre, ahová szerettek volna, így elhatározták, inkább nem pazarolnak több pénzt és energiát a programra.

Habár a korábbi részeredmények ígéretesek voltak, és egy tesztalany agyhullámai segítségével sikerült kiolvasniuk 15 szót percenként, javulást sajnos nem tudtak felmutatni, bármennyire is igyekeztek.

Mindezek ellenére a techóriás reméli, hogy a csuklópánttal sokkal jobb eredményeket érhetnek el, így piacra is kerülhet a készülék.