Elon Musk szerint egy agyparazita miatt kell sürgősen megalkotni egy szuperképességű AI-t

Facebook/Family Doctor
not image

Kulcsár Péter

2021. július 6. - 13:43

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója egy egészen furcsa Twitter-bejegyzést tett közzé minap, melyben leírta elméletét arról, milyen veszélyeket jelenthet az emberiségre egy agyat megtámadni képes kórokozó.

A milliárdos techguru az egyik National Geographic által megosztott cikk alá kommentelt, amelyben arról írtak, hogy a toxoplazmózis nevű parazita arra ösztönözheti a hiénakölyköket, hogy saját maguknál nagyobb termetekkel rendelkező ragadozókra, úgymint oroszlánokra támadjanak, amelyből természetesen a kisebb állatok jönnek ki vesztesen.

“A toxoplazmózis először a patkányokat, majd a macskákat és az embereket fertőzi meg, akik videókat készítenek kiskedvenceikről. Az algoritmusoknak köszönhetően a mesterséges intelligencia folyamatosan ajánlja a macskás videókat, ezáltal a toxoplazmózis az emberiséget kárhozatra ítélheti” – írta Twitter-posztjában a Tesla-vezér.

Első ránézésre ismét csupán egy trollkodásról vagy mémesítésről lehet szó, az igazság viszont az, hogy van némi realitás Elon Musk kijelentései mögött. A toxoplazmózis egy egysejtű parazita, ami többnyire rágcsálókat fertőz meg közvetlenül, ezután ragadozókra terjedhet át, az emberek pedig főként macskáktól kaphatják el.

Egy kutatás bizonyította, hogy a toxoplazmózis-fertőzés utáni néhány napban az embereknél is nagyobb bátorságérzet alakulhat ki, amivel veszélybe sodorhatják magukat, pontosan úgy, mint azt a hiénáknál már megfigyelték: több mint hatszáz cseh és 370 török emberről kiderült, hogy pozitív toxoplazmózis-tesztet követően sokkal nagyobb eséllyel okoztak közúti balesetet, mint az egészséges társaik.

Minden bizonnyal attól nem kell tartani, hogy éppen ez a parazita okozhatja majd az emberiség vesztét azáltal, hogy emberfeletti AI-t és robotokat alkotunk meg, melyek később átveszik felettünk az uralmat, mivel a betegség egyébként könnyedén gyógyítható.

Mindenesetre a biztonság kedvéért figyeljünk oda arra, hogy ha olyan macskával érintkezünk, amelyről nem tudjuk, hogy átesett-e a kötelező védőoltásokon, inkább mossunk többször kezet, hogy megelőzzük a bajt.