Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

KSH: kevesebbet tankolunk és utazunk, gyógyszerre viszont többet költünk

Fontos adatok érkeztek.

Fotó: Unsplash
Gazdaság

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint 2023 októberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakában regisztrálthoz képest. Egyúttal arra is fény derült, hogy kevesebbet költöttünk élelmiszerre, ital- és dohányárura, műszaki cikkre, ruhára, cipőre, továbbá látványosan kevesebbet tankoltunk, üzemanyagra 21,1%-kal kisebb lett az értékesítés. Ezzel szemben a tavaly októberi adatokhoz képest idén többet fizettünk gyógyszerekért és gyógyászati termékekért, illetve a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9%-kal nőttek.

A felmérés szerint az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1589 milliárd forintot ért el októberben. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9%-kal kisebb lett. Továbbá az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1%-kal mérséklődött. Mindemellett fény derült arra is, hogy 2023 októberében az ipari termelés volumene 3,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8%-kal csökkent. Soron kívül Akár 21 fok is lehet szerdán, csak fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 szeptemberéhez mérten 0,6%-kal mérséklődött. A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene. Az ipari termelés az év első tíz hónapjában 4,7%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában – számolt be a Blikk a KSH adatai alapján.

A lap megjegyzi, az ipari termelés októberi részletes adatait december 13-án közli második becslése alapján a KSH. Illetve közölték, 2023 októberében a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,9, a vendégéjszakáké 5,1%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a külföldi vendégéjszakáké 9,1%-kal emelkedett. 2023. január-októberben a belföldi vendégek 6,4%-kal kevesebb, a külföldiek 12%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában – teszik hozzá.

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.